nieuws

Bio-based brug in Eindhoven

Techniek

In Eindhoven is over de rivier de Dommel een 14 meter lange, volledig uit biocomposiet vervaardigde brug gerealiseerd. “Een mijlpaal op milieutechnisch gebied,” aldus architect en onderzoeker aan de TU Delft, Joris Smits.

Bio-based brug in Eindhoven

 

Het ontwerp van de bio-based brug is een optimalisatie van de balans tussen mechanische en esthetische eigenschappen. Sterke, lokaal geteelde natuurlijke vezels van de hennep- en vlasplant vormen de basis voor de brug. De vezels zijn gedrapeerd om een kern van biologisch PLA-schuim (polymelkzuur) en kurk. Vervolgens is met behulp van een vacuüm een biohars in de vezelpakketten gezogen. Na het uitharden is een zeer sterke sandwich brugligger ontstaan.

Ook over de esthetiek is nagedacht. “Het bio-based karakter van de brug komt tot uitdrukking in de vloeiende vorm van de hoofdligger en in de waaiervormige balustraden die doen denken aan grashalmen,” zegt Smits. De brug blijft voor een periode van een jaar liggen. Met behulp van 28 sensoren zal tijdens dit jaar de doorbuiging van de brug worden gemeten. 

Samenwerking
De brug is het resultaat van het 4TU Lighthouse onderzoeksproject ‘B3: Fully Bio-Based composite pedestrian Bridge’. Partners hierin waren de twee Technische Universiteiten Eindhoven en Delft, composietbedrijf NPSP en het Center of Expertise Biobased Economy, een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Het project is mede gefinancierd door Stichting Innovatie Alliantie (SIA).

 

Reageer op dit artikel