nieuws

Wind afleesbaar in Transformatorgebouw op Afsluitdijk

Techniek

Olivier + Partners > Architecten heeft recent het ontwerp van een transformatorgebouw op de Afsluitdijk afgerond. De gevel is voorzien van 17.000 bewegende plaatjes, waardoor de wind afleesbaar wordt. De uitsparingen tussen de gevelplaatjes leveren het beeld op van de bladen van een windmolen. Zo ontstaat een slim spel tussen wind als energieopwekking en wind als onderdeel van de koeling van het gebouw.

Wind afleesbaar in Transformatorgebouw op Afsluitdijk

Naast het negatief van winmolenbladen, vormen de blaadjes samen een bloempatroon, dat weer verwijst naar de groene omgeving van het gebouw. Het dak van het gebouw is ingericht als ecologische broedplaats voor vogels.

Het transformatorgebouw vormt de eerste aanzet van het centrum van duurzaamheid, innovatie en Voorbeeldeducatie op Breezanddijk, zoals beoogd in het ‘Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk’ (opgesteld door Feddes/Olthof landschapsarchitecten en Architectenbureau Paul de Ruiter).

Het ambitieuze ontwerp is zorgvuldig ingepast op de Afsluitdijk en schikt zich naar het civiele karakter van het rijksmonument. Met een kinetische gevel wordt uiting gegeven aan zijn functie en wordt identiteit gegeven aan de plek.  Het transformatorgebouw (45x18x9m) bestaat uit 2 hoofdvolumes, die het lineaire karakter van de dijk versterken. Deze zijn doorsneden door een openbare passage, die de techniek in het gebouw ervaarbaar maakt.

 

Reageer op dit artikel