nieuws

Metaal 3D-printen op RDM Campus

Techniek

De RDM Campus middenin de haven van Rotterdam krijgt een laboratorium om te experimenteren met 3D metaalprinten. Dit najaar wordt al de eerste 3Dd metaalprinter in gebruik genomen. Het laboratorium wordt een officieel Fieldlab, waarvan er in Nederland inmiddels elf zijn op uiteenlopend terreinen: van melkveehouderij tot datauitwisseling en buigtechniek. De Fieldlab-status wordt verleend vanuit een programma onder aanvoering van het ministerie van Economische Zaken.

Metaal 3D-printen op RDM Campus

In Rotterdam zijn het Havenbedrijf, RDM Makerspace en Innovation Quarter de trekkers van het initiatief dat officieel Additive Manufacturing heet. Afgelopen jaar experimenteerden dezelfde deelnemers al in een pilotstudie met het 3D printen van reserveonderdelen voor de maritieme industrie. Daarbij gebruikten zij een techniek die verwant is aan die waarmee Heijmans en MX3D in Amsterdam een voetgangersbrug proberen te printen. Robots, uitgerust met een geavanceerd lasapparaat, brengen druppel voor druppel metaal op en kunnen zo heel complexe vormen realiseren.

Breed toepasbaar

Voor het cluster bedrijven in de RDM-werf is 3D printen evenmin onbekend terrein. RDM Makerspace probeert al langer 3D printtechnologie breed toegankelijk te maken door cursussen te geven en apparatuur beschikbaar te stellen tegen lage abonnementsprijzen. In de campus fabriceert Studio RAP met een robot complexe dubbelgekromde bekistingsmallen voor beton en freest bijzondere houtverbindingen.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel