nieuws

Agendatip: Theo van Doesburg; Een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie

Techniek

In een uitgebreide tentoonstelling in het Paleis voor de Schone Kunsten in Brussel zijn 140 werken te zien van Theo van Doesburg, een van de belangrijkste protagonisten van De Stijl, en zijn tijdgenoten. Samen geven ze een goed beeld van deze multidisciplinaire kunstenaar, die, zoals de curator constateert, “telkens de juiste man op de juiste plek was”. De tentoonstelling opent 26 februari en is te zien tot 29 mei.

Agendatip: Theo van Doesburg; Een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie

Van Doesburg was als kunstenaar een grote verbinder. Hij richtte in 1917 het tijdschrift De Stijl op, verhuisde in 1920 naar Duitsland en kwam terecht in Weimar, waar hij zich verbond aan het Bauhaus. Zijn radicale – steeds veranderende – opvattingen, zorgden ervoor dat hij mensen aan zich verbond, maar vaak even zo snel weer afstootte. Wellicht verklaart het ook waarom hij zo vaak verhuisde en zich steeds weer op andere ontwikkelingen en avantgardestromingen stortte.

De tentoonstelling presenteert Theo van Doesburg als een visionaire kunstenaar en fascinerende persoonlijkheid. Alle facetten van zijn multidisciplinaire oeuvre komen aan bod. De focus ligt daarnaast op de creatieve dynamiek die heerste tussen de verschillende kunstenaars van de avant-garde en de kruisbestuiving tussen de diverse disciplines die hieruit ontsproot.

De tentoonstelling wordt samengesteld met kunstwerken uit de collecties van belangrijke Nederlandse musea, zoals het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Van Abbe museum te Eindhoven, het Centraal museum te Utrecht of het Stedelijk Museum de Lakenhal te Leiden. Ook talrijke internationale musea zoals het Guggenheim te Venetië, Centre Pompidou te Parijs, het Winterthur Museum in Zwitserland of de Galleria Nazionale d’Arte Moderna te Rome verleenden hun medewerking.

Reageer op dit artikel