nieuws

2015 gunstig voor zonnepanelen

Techniek

In 2015 wekten zonnepanelen 7 procent meer energie op dan in een gemiddeld jaar. Zo blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal op basis van gegevens van Siderea en het KNMI. De hogere opbrengst is te danken aan extra zoninstraling.

2015 gunstig voor zonnepanelen

 Afgelopen jaar telde 1.785 zonuren, ongeveer 145 meer dan gemiddeld. Met deze extra zonuren wekt een set van zes zonnepanelen van 1.500 watt-piek 100 kWh meer op. Voor heel Nederland is de extra opbrengst vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer 20.000 huishoudens, uitgaande van 1 gigawatt totaal vermogen van zonnepanelen in Nederland.

Hoger dan het gemiddelde

In 2015 waren er 55 minder zonuren dan in 2014, maar toch was 2015 een beter jaar voor zonnepanelen. Voor de opbrengst is zoninstraling (de kracht van direct en diffuus zonlicht) het belangrijkst. Volgens het KNMI was in 2015 de gemiddelde instraling 5,5 procent hoger dan het langjarige gemiddelde. Naast zoninstraling en zonuren speelt ook de temperatuur ook een rol. Hoe hoger de temperatuur in de zomer, des te lager is de opbrengst.

 

Reageer op dit artikel