nieuws

Eerste CO2 negatieve C2C datacenter ter wereld

Techniek

De Lichtstad is sinds kort het thuis van het eerste Cradle-to-cradle datacenter ter wereld. Het datacenter van KPN is tevens als eerste operationeel CO2 negatief.

Eerste CO2 negatieve C2C datacenter ter wereld

Datacenters staan bekend als energieslurpers. Dat is bij dit center niet anders: het 1500 vierkante meter grote center verwerkt enorme hoeveelheden data en verbruikt daarbij 19.000 Megawattuur per jaar. Dat het gebouw geen CO2 uitstoot, komt door de milieuvriendelijke energieopwekking en het slimme hergebruik van warmte.

Het center is aangesloten op warmte/koude uitwisselring van de High Tech Campus. Dat is een gezamenlijke warmtekoudeopslag in de bodem, waar meerdere bedrijven gebruik van maken. Aangezien er momenteel meer warmte wordt gevraagd dan geleverd, vult het datacenter hier een tekort aan en hoeven deze bedrijven niet bij te verwarmen. Zo ontstaat een negatief saldo aan CO2.

Het datacenter gebruikt uitsluitend duurzaam opgewekte groene energie uit Nederland. Alleen als de noodstroomvoorzieningen aan gaan, gebruikt het grijze stroom. Dit zal overigens met enige regelmaat nodig zijn, want KPN garandeert een bedrijfszekerheid van 99,99 procent. Dit wordt normaal gezien onmogelijk geacht in Nederland, omdat we slechts één elektriciteitsnet hebben.

Het datacenter is volgens het C2C principe gebouwd. Het gebouw is zo ontworpen dat het ook voor andere gebruiksdoelen kan worden benut. Het is bijvoorbeeld hoger noodzakelijk, zodat het in de toekomst als logistiek gebouw kan dienen of al laboratorium met kantoorruimte. Verder is een groot deel van het gebouw recyclebaar. Er is gekozen voor een demontabele staalconstructie, en ook de bouwmaterialen, installaties, etcetera zijn goeddeels herbruikbaar. In de tapijttegels van Desso is zelfs kalk verwerkt dat rest uit de drinkwaterwinning in Brabant.

Bron: Cobouw 

Reageer op dit artikel