nieuws

Design van de Week: Roadless Wheel van Ackeem Ngwenya

Techniek

Weg of geen weg, het innovatieve systeem voor aanpasbare wielen draait voor geen enkel terrein zijn hand om. De in Zuid-Afrika geboren ontwerper Ackeem Ngwenya ontwierp voor zijn afstudeerproject aan de Royal College of Art in Londen het Roadless Wheel systeem. Hiermee wil hij het gebrek aan infrastructuur in landen als Zuid-Afrika overbruggen, niet door wegen aan te leggen maar door een wiel dat overal kan rijden.

Design van de Week: Roadless Wheel van Ackeem Ngwenya

 Ackeem Ngwenya, geboren in Zuid-Afrika, groeide zelf op in Malawi, waar hij eigenhandig heeft ervaren hoe het gemis van goede infrastructuur de economische ontwikkelingsmogelijkheden van het gehele gebied kan beïnvloeden. Hij behaalde zijn Bachelor diploma in Jewellery Design op de Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika, waarna hij naar Londen reisde voor een Master opleiding in Innovation Design Engineering op de Royal College of Art. Zijn afstudeerproject, het Roadless wheel systeem, is een wiel dat aanpasbaar is aan verschillende terreinen, met name het typische platteland zoals in Malawi.

 
Ackeem Ngwenya, portret bij Design Indaba

Het ontwerp van Ngwenya volgt het principe van een autokrik; met een slinger kan het middenstuk van het wiel groter en kleiner gemaakt worden, om zo meer contactoppervlak te creëren voor bijvoorbeeld modderige wegen of juist minder bij ruigere terreinen. De wielen kunnen gemonteerd worden op een as om zo verschillende goederen te dragen over langere afstanden. Zo wordt het op het platteland in Afrika veel makkelijker om zware goederen, bijvoorbeeld van en naar de markt, te vervoeren, ook op plaatsen waar een goede weg ontbreekt.

 

 

De wielen zijn gemaakt van roestvrij staal, veerdraad, hout en sleutelhangers of kabelbinders. De omhulling wordt gemaakt van rubber afval of gerecyclede autobanden. Al deze materialen zijn makkelijk en goedkoop verkrijgbaar op de locaties die Ngwenya voor ogen heeft. Hij doelt ook op lokale productie van de wielen, om tegelijkertijd extra banen te creëren.

 

 

Ngwenya hoopt dat het wiel gebruikers in staat stelt om, behalve grotere en zwaardere lasten te vervoeren, de afstanden kan vergroten die boeren af kunnen leggen met hun producten en hun reistijd te verkleinen.

Foto’s door Dezeen

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel