nieuws

Michael Braungart over tien jaar Cradle to Cradle

Techniek

Gisteren vond op het Park 20|20 in Hoofddorp het seminar ‘10 jaar Cradle to Cradle, what’s next’ plaats. Michael Braungart sprak er over de hype rondom Cradle to Cradle en de vraag of we eigenlijk wel doen waar we over praten. Met zijn filosofie wil hij de bouw op een positieve manier inspireren om echt het verschil te maken.

Michael Braungart over tien jaar Cradle to Cradle

 

Dertien jaar geleden kwam het boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things van de duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough uit. In dit boek pleiten ze ervoor om productief te ontwerpen in plaats van minder slecht te ontwerpen. Architecten beslissen over ongeveer tweederde van de totale materialenstroom in een land en kunnen dit inzetten om goede gebouwen neer te zetten.

Lange reis
In de Nederlandse bouw worden deze principes van Braungart en McDonough al bijna een decennium lang toegepast. Tijdens het seminar ‘10 jaar Cradle to Cradle, what’s next’ vertellen verschillende sprekers over hun ervaringen van de afgelopen jaren en de perspectieven voor de toekomst. Volgens Braungart is “Cradle to Cradle een lange reis geweest, maar zal het zeker nog veel tijd gaan kosten.”

  

Volgens de chemicus denken veel mensen dat de bouw al een stap heeft gezet in de goede richting. Daarbij geeft hij het voorbeeld dat hij vanavond in Berlijn moet zijn en doet tegelijkertijd een stap opzij. “Ik heb nu een stap in de richting van Berlijn gezet, maar op deze manier kom ik er natuurlijk nooit.”

What’s next?
Veel mensen denken dat Cradle to Cradle een ethische grondslag heeft, maar volgens Braungart is dat niet het geval. Door opgaven positief te benaderen, is volgens hem mogelijk om daadwerkelijk kwaliteit te realiseren. Het is daarvoor echter wel van belang dat een bedrijf in zijn geheel gelooft in de filosofie van Cradle to Cradle in plaats van dit alleen in één project toe te passen.

Volgens Braungart is er in de toekomst nog eindeloos veel te doen om Cradle to Cradle daadwerkelijk toe te passen. Hij noemt daarvoor de transformatie van leegstaande kantoren naar appartementen en een officiële Cradle to Cradle registratie. Tevens benadrukt hij het belang van een goede educatie, waarbij hij de opgaven van de toekomst uitdrukkelijk bij universiteiten en studenten neerlegt.

Actie abonnement de Architect

Dient de bouw volgens jou nog verder te gaan in te toepassen van de filosofie van Cradle to Cradle? Of is dit slechts een vorm van marketing?

Reageer op dit artikel