nieuws

Recycled Park gaat plastic soep tegen

Techniek

Gisteren is in Rotterdam het lokale initiatief Recycled Park van start gegaan. WHIM architecture en Recycled Island Foundation willen daarmee het globale probleem van plastic vervuiling tegengaan. Door het afval op te vissen uit de Nieuwe Maas en te gebruiken als bouwstof voor drijvende platforms met diverse beplantingen, kan het niet meer de Noordzee instromen.

Recycled Park gaat plastic soep tegen

 

Een groot deel van het zwerfafval in de zeeën en oceanen komt uit de rivieren. Deze brengen de vervuiling vanuit het binnenland mee naar de zee.  Met de ‘Plastic Visser’ van SK International, een drijvend platform om het plastic uit de rivieren te halen, kan worden voorkomen dat afval via de Nieuwe Maas naar de Noordzee stroomt. Naar een initiatief van WHIM architecture en Recycled Island Foundation krijgt het opgevangen afval vervolgens een nieuwe waardeals drijvend vermogen voor groenvoorzieningen.

Plastic Visser
De Plastic Visser is een drijvende bak van zes meter breed en twaalf meter lang. Het systeem functioneert volgens het CTU principe: concentreren, transporteren en uitnutten. Aan de hand van metingen is bepaald dat 98% van de vervuiling in de bovenste meter van het water aanwezig is. Het betreft daarbij verpakkingen, folies, blikjes, zakken, etc., die met de Plastic Visser uit het water worden gehaald.

 

In samenwerking met de Wageningen Universiteit is een onderzoek gestart naar de verschillende soorten plastic die in dit afval aanwezig zijn. Dit onderzoek is een uitgangspunt voor het hergebruik van het afval. Met de verschillende soorten plastic kunnen bouwstenen ontwikkeld worden, die samen een drijvend eiland vormen.

Drijvend park
Recycled Park Rotterdam geeft een nieuwe waarde aan het afval dat wordt opgevangen met de Plastic Visser. Door het plastic te hergebruiken als drijvende bouwstenen voor een drijvend park, ontstaat een nieuwe groenvoorziening in de rivier. Dit Recycled Park heeft zowel een meerwaarde voor de inwoners van de stad Rotterdam als voor de aanwezige flora en fauna.

 

De bouwstenen maken het mogelijk om groen te planten op het water. Dit gebeurt op dezelfde manier als waarop daktuinen worden aangelegd. Op de bouwstenen kan mos groeien, maar ook metershoge bomen. Tevens kunnen zich aan de onderkant algen en planten gaan hechten. Door bouwstenen met verschillende soorten beplanting aan elkaar te schakelen, ontstaat een nieuw drijvend stadspark in de Nieuwe Maas.

De initiatiefnemers willen het concept Recycled Park na de Nieuwe Maas in meer riviermonden gaan toepassen.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel