nieuws

Design van de Week: One Piece A Day

Techniek

Eén dag, één idee, één object. Dit is het uitgangspunt van de collectie One Piece A Day van Maarten Schenkeveld. Elk object, variërend van servies tot stoelen en tafels, is ontwikkeld in één etmaal. In zijn zelf ontwikkelde matrix worden drie bewerkingstechnieken gecombineerd met drie materialen. De restricties van tijd, techniek en materiaal vormen het object en zorgen dat het een eigen identiteit krijgt.

Design van de Week: One Piece A Day

Maarten Schenkeveld legt zichzelf tijdens het ontwerpen een aantal beperkingen op wat betreft tijd, techniek en materiaal. In de collectie One Piece A Day realiseert hij zijn ontwerpen in één dag. 

 Klik op de afbeelding voor een video over het maakproces van de One Piece A Day-collectie.

Techniek

Maarten stelt drie materialen – beton, gips en polyester – bloot aan aan de drie bewerkingstechnieken van zijn matrix: ophangen, opspannen en opblazen. Met de variabelen techniek, tijd en materiaal onderzoekt hij kansen en restricties en geeft hij elk object een eigen identiteit. Voor elk nieuw ontwerp wordt slechts één van de variabelen aangepast. De collectie begon met een kopje van gips, maar is inmiddels uitgegroeid tot een verzameling vazen, stoelen en zelfs tafels. 

Esthetiek

In One Piece A Day wordt de esthetiek bepaald door de techniek, de materialisatie en de beperkingen daarvan. Uiteraard worden de ontwerpen tot op zekere hoogte uitgedacht: constructie, ophangpunten, materialisatie en stiknaden worden van te voren vastgelegd. Tijdens het productieproces kan echter van alles misgaan: polyester kan scheuren en een mal kan doorhangen. Maarten omarmt deze toevalligheden en gebruikt ze als inspiratiebron voor het object van de volgende etmaal.

De oneffenheden en dikke druppels in het midden zijn het resultaat van het productieproces. Maarten Schenkeveld omarmt deze toevalligheden en laat zich erdoor inspireren tot een volgend object. Deze stoel is samen met 11 andere ‘”Slow Tech”-ontwerpen tot en met 29 november te zien in WOW Amsterdam.

Reageer op dit artikel