nieuws

Design van de Week: meubilair van gerecyclede spijkerbroek

Techniek

De Londense designers Matteo Fogale en Laetitia de Allegri brengen duurzaamheid naar een hoger niveau. In hun meubelcollectie ‘-ISH’ creëren ze de illusie van steen en marmer, terwijl het daadwerkelijk gebruikte materiaal samengeperst denim, katoen of papier is. Naast meubilair, komen in de collectie ook spiegels en servies aan bod.

De collectie

De duurzame collectie van Matteo Fogale en Laetitia de Allegri bestaat uit (bijzet)tafels, wandplanken, schalen en zelfs een spiegel met aansluitend planchet. Met afval uit de textielindustrie, bootsen Fogale en De Allegri marmer en leisteen na. Ze doorbreken hiermee het stigma dat gerecyclede producten niet passen in een klassiek interieur.


Foto: Amandine Alessandra


Foto: Amandine Allesandra

 

Het materiaal

Voor de collectie zijn drie materialen gebruikt, allen vervaardigd uit overblijfselen van de industrie.

Het zogeheten ‘slate-ish’ lijkt op leisteen, maar is gemaakt door gerecycled zwart papier te lamineren en samen te persen. Het materiaal oogt hard en bros, maar is zacht en buigbaar. Op eenzelfde manier zijn ‘denimite’ en ‘marblus’ vervaardigd. Denimite is een sterke bio-composiet, bestaande uit katoenvezels van industrieel denimafval. Marblus wordt gemaakt van stukjes wit katoen en polyester uit platen, kleding en andere geweven producten.

 
Foto: Olivia Estebanez


De vezels in denimite en marblus simuleren Carrara-marmer. Foto: Olivia Estebanez 

 
Slate-ish, gemaakt van gerecycled papier. Foto: Amandine Allessandra

 

Vorm en kwaliteit

In –ISH wordt gezocht naar de grenzen en contrasten van de gebruikte composieten. De industriële materialen staan in contrast met de organische vormentaal van de collectie. Het materiaal slate-ish oogt zwaar, maar is in werkelijkheid sterk, lichtgewicht en dus te gebruiken als tafelblad. De schalen van denimite zijn krasvrij en spatten niet uiteen als ze op de grond vallen. –ISH bootst niet alleen na, maar beschikt over kwaliteiten die de originele materialen niet kunnen evenaren.

 

 

 
Foto: Amandine Allessandra


Foto: Amandine Allessandra

Reageer op dit artikel