nieuws

“Groene” zonwering met algen

Techniek

Gevelpanelen gevuld met algen en water: een nieuwe, duurzame manier van zonwering. Deze bioreactor kun je integreren in je gevel dankzij een nieuwe uitvinding van Splitterwerk architects in samenwerking met ARUP ingenieurs.

“Groene” zonwering met algen

 

 

 

De microalgen, kleine planten zo groot als bacteriën, zorgen door hun groene kleur voor de inval van minder zonlicht. Algen zijn in het bijzonder geschikt voor dit proces omdat ze wel vijf keer meer biogas kunnen opwekken dan andere planten. Door middel van fotosynthese wordt koolstofdioxide omgezet in zuurstof. Alleen de voedingstoffen, water, CO2 en zonlicht zijn nodig. Als de algen genoeg zijn gegroeid, worden ze geoogst en vervolgens in speciale fabrieken gefermenteerd en omgezet in biogas die in het gebouw wordt gebruikt.

Het te veel aan energie kan worden opgeslagen in tanks in de grond. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod kan aanspraak worden gemaakt op deze voorraad. Zo kan een gebouw geheel in zijn eigen energiebehoefte voorzien.

 Wil je het hele artikel lezen? Dat kan in het nieuwe juli/augustus nummer van de Architect

Reageer op dit artikel