nieuws

Energienotaloze woningen riskante hobby

Techniek

Het streven naar een energienota nul woning is volgens emeritus hoogleraar Hugo Priemus een riskante hobby. In zijn visie wordt teveel gefocust op de techniek en te weinig rekening gehouden met het gedrag van de bewoners.

Energienotaloze woningen riskante hobby

Maar liefst 111.000 woningen worden energieneutraal gemaakt is twee maanden geleden afgesproken. Een kwart miljoen Nederlanders hoeft in 2020 geen energierekening meer te betalen. ‘De Stroomversnelling’ klinkt aantrekkelijk en ambitieus.

Toch moet de euforie over deze overeenkomst worden getemperd, vindt Priemus. “De formule van de energienotaloze woning is gebaseerd op de veronderstelling dat energieneutraliteit kan worden bereikt door uitsluitend technische maatregelen. Het gedrag van bewoners en beheerders blijft geheel buiten beschouwing. Van zogenoemde rebound effecten hebben de initiatiefnemers kennelijk nooit gehoord. Als de warmte-isolatie van een woning wordt verbeterd, reageren bewoners veelal door ramen en deuren vaker open te zetten of een airco aan te schaffen. Soms zetten ze de verwarmingsknop niet omlaag, maar dragen zij in de moderne woning het hele jaar door zomerkleding”, schetst hij de praktijk van het wonen.

Deelnemers

De betrokken corporaties zijn Portaal, Lefier, Woonwaard, Stadlander, Tiwos en Wonen Limburg. De deelnemende bouwbedrijven zijn VolkerWessels, BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer. Dit zijn de partijen die samen de eerste 11.000 woningen voor hun rekening nemen. Door andere partijen bij het initiatief te betrekken is het de bedoeling nog eens 100.000 woningen extra aan te pakken.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel