nieuws

Construeren met minder materiaal

Techniek

Een van de manieren om duurzamer te bouwen, is door minder materiaal te gebruiken. Om hierin een onderscheidende rol te kunnen spelen, heeft ingenieursbureau ABT een computerprogramma ontwikkeld dat helpt om constructies te optimaliseren.

Construeren met minder materiaal

 

 

 

 

Het eerste Nederlandse gebouw waarbij de nieuwe techniek is toegepast, is het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Volgens algemeen directeur Walter Spangenberg is hier in het dak ongeveer 40 kilo staal bespaard per vierkante meter dakvlak. “Dat betekent tevens besparingen van ongeveer 520 ton CO2 en 2,5 miljoen euro.”

Om dit soort berekeningen te kunnen maken heeft ABT een nieuw computerprogramma ontwikkeld. De ABT Optimalisatie Toolkit (ABT-OT) helpt in alle fases om constructies te optimaliseren, van ontwerp tot engineering en uitvoering.

 

In de vroege stadia kun je er snel veel varianten mee doorrekenen en optimalisatievoorstellen doen; vervolgens worden de gegevens van de hoofdconstructie geïnterpreteerd en gevalideerd; en tot slot kan het hele pakket aan de leveranciers worden doorgegeven, die er hun fabriekstekeningen van kunnen maken. Spangenberg: “Eén en ander klinkt eenvoudig maar vraagt de nodige denkkracht en verstand van de nieuwe programma’s en conversies om alle data gekoppeld te krijgen.”

 

Het dak is momenteel in aanbouw. Foto: ABT

Van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 september wordt in de Jaarbeurs in Utrecht de gratis toegankelijke kennisbijeenkomst over duurzaam bouwen Ecobouw gehouden. De organisatie is in handen van Cobouw, de Architect en Vastgoedmarkt. Walter Spangenberg is een van de sprekers op dit event.

 

Reageer op dit artikel