nieuws

Elektriciteit uit planten wint Duurzame Innovator Pitch 2013

Techniek

Plant-e is dit jaar de winnaar van de Duurzame Innovator Pitch 2013 van de Dutch Green Building Council. Met dit product kan elektriciteit worden opgewekt uit levende planten. Nanda Schrama en Marjolein Helder van Plant-e ontvingen de prijs op de vastgoedbeurs Provada.

Elektriciteit uit planten wint Duurzame Innovator Pitch 2013

Winnares Marjolein Helder van Plant-e: “Duurzaamheid in de vastgoedsector staat wat ons betreft nog in de kinderschoenen. De jury heeft visie en lef getoond door voor Plant-e te kiezen.”

Groen elektriciteitsdak

Plant-e maakt het mogelijk elektriciteit te produceren met levende planten, zonder dat deze geoogst hoeven te worden. Plant-e kan zo worden toegepast als groen elektriciteitsdak of elektriciteitsmuur. Het is ontwikkeld aan de Universiteit van Wageningen en inmiddels loopt er een pilot op het dak van het Nederlands Ecologisch Instituut. Verwacht wordt dat de techniek 10 tot 25 kWh per vierkante meter per jaar kan produceren.

Fotosynthese als productiemethode

De technologie is in 2007 ontwikkeld en gepatenteerd door de vakgroep milieutechnologie van Wageningen. In 2009 richtten onderzoekers David Strik en Marjolein Helder het spin-off bedrijf Plant-e op. De technologie maakt gebruik van natuurlijke processen die spelen in en om de plant.
Een plant produceert via fotosynthese organisch materiaal. Een deel van het organisch materiaal wordt uitgescheiden via de wortels. Rondom de wortels breken bacteriën het organisch materiaal af, waarbij elektronen vrijkomen. Plant- e biedt een elektrode aan de bacteriën zodat de elektronen worden afgegeven aan een elektrode. Door een tweede elektrode aan de eerste te koppelen gaan de elektronen van de ene elektrode naar de andere stromen en wordt elektriciteit geproduceerd. De plant groeit ondertussen gewoon door.

Bron: Installatiejournaal

Reageer op dit artikel