nieuws

Windenergie zonder bewegende onderdelen

Techniek

Er is een nieuwe toekomst voor windenergie. EWICON, ontwikkeld door TU Delft in een consortium met Wageningen UR en commerciële bedrijven*, zet windenergie om in elektrische energie zonder gebruik te maken van bewegende onderdelen. Dit bieden vele mogelijkheden. Het eerste model staat sinds woensdag 27 maart voor het gebouw van de faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica.

Windenergie zonder bewegende onderdelen

Er kan veel in de vormgeving van EWICON. Het model, ontworpen door Mecanoo architecten, is in verschillende vormen en maten te realiseren. De techniek is ontwikkeld door TU Delft in een consortium met Wageningen UR en commerciële bedrijven*. Door het ontbreken van mechanische onderdelen kan het model eenvoudig op gebouwen geplaatst worden, omdat er geen last is van trillingen. Daarnaast is er veel minder sprake van slijtage, zijn er lagere onderhoudskosten en is er geen geluidsoverlast of slagschaduw.

Mecanoo_Ewicon_Hoek Meente_Rodezand

Impressie Mecanoo

Werking

Een vloeiend stalen frame in de vorm van – in het huidige model – een rechthoekige O omhult een raamwerk van horizontale stalen buisjes Hier worden geladen waterdruppeltjes gecreëerd, die uiteindelijk door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes veroorzaakt een elektrische stroom. De werking is gebaseerd op de beweging van geladen deeltjes van een pluspool naar een minpool.

Vervolgonderzoek

Als er financiering wordt gevonden voor een vervolgonderzoek zal het EWICON door ontwikkeld kunnen worden. Het ontwerp van Mecanoo voor het Stadstimmerhuis 010 in Rotterdam uit 2009, waar het logo op het dak zou worden uitgevoerd in twee EWICON’s , kan niet worden uitgevoerd, ook al zou de Ewicon doorontwikkeld worden omdat Mecanoo die competitie niet gewonnen heeft destijds.

* Nuon, Medspray, Stanmax, Volker Wessels

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel