nieuws

Meer budget nodig voor gezonde klaslokalen

Techniek

Veel kinderen in de Benelux zitten nog steeds iedere dag in een ongezond klaslokaal. Dat is de conclusie uit het tweejarige onderzoek van Gezonde Scholen. Uit de studie blijkt dat problemen vaak lokaal en fragmentarisch worden opgelost. Er zijn meer investeringen nodig met een globale aanpak of masterplan een gezond binnenklimaat in de scholen te realiseren en te handhaven.

Meer budget nodig voor gezonde klaslokalen

 

Gezonde Scholen heeft sinds 2011 al een bezoek afgelegd aan ruim duizend onderwijsinstelling. Het onderzoek peilt bij de gebruikers naar de behoeften en knelpunten op het vlak van luchtkwaliteit, visueel comfort, thermisch comfort, akoestiek, ergonomie van het schoolmeubilair, energiegebruik en het binnenmilieu in het algemeen.

Vijftal problemen

Een vijftal problemen worden door Gezonde Scholen gesignaleerd. Het thermisch comfort laat te wensen over, het is of te koud of snel te warm. Er is onvoldoende ventilatie dat leidt tot een verhoogd CO2- gehalte en slechte luchtkwaliteit. Zo klaagt maar liefst 43 % over een muffe en onaangename lucht in de leslokalen.

Akoestiek, licht en energiegebruik

Daarnaast is de akoestiek in klaslokalen en gymzalen slecht. Eén op de vijf scholen ondervindt veel geluidsoverlast van aangrenzende ruimtes. Er is vaak te weinig licht in de klaslokalen, maar bij 30 % van de scholen is er sprake van verblinding. Er ontbreken bijvoorbeeld gordijnen of zelfs ramen. Ten slotte is een van de grootste pijnpunten het energiegebruik. Door slechte isolatie en verouderde verlichting lopen de energiekosten hoog op.

Gebrek aan budget

Er is dus nog veel werk aan de winkel. Gelukkig hebben ruim twee van de drie scholen al bouwplannen in het verschiet. Deze plannen kunnen alleen maar uitgewerkt worden als er voldoende budget is en laat daar nu juist gebrek aan zijn.

Bron: gezondescholen.eu

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel