nieuws

Eenderde nieuwbouwwoningen voldoet niet aan EPC

Techniek

Servicepunt Duurzame Energie heeft 88 nieuwbouwwoningen uit 2011 en 2012 doorgemeten. 35 Procent daarvan voldoet niet op alle punten aan het Bouwbesluit en haalde de vantevoren vastgestelde EPC niet.

Eenderde nieuwbouwwoningen voldoet niet aan EPC

De woningen zijn doorgemeten met meetinstrument BouwTransparant. In het jaar 2012

  • was 40% van de WTW-installaties in onbalans;
  • had 31% van de woningen een te hoog installatiegeluid;
  • had 22% van de woningen een tegenvallende naad- en kierdichting.

Volgens projectleider BouwTransparant Jaap Neeleman passen deze cijfers in het landelijke beeld. Als belangrijke oorzaak noemt hij het feit dat men er in de ontwerpfase van uitgaat dat een opeenstapeling van prestaties van losse maatregelen leidt tot gesommeerde eindprestatie. “Over het hoofd wordt gezien dat na deze fase soms producten met andere prestaties worden ingekocht of dat de maatregelen niet of niet goed worden aangebracht.”

Energielabel nieuwbouw

Volgens Neeleman zou het goed zijn als serieus werk wordt gemaakt van het energielabel nieuwbouw. “Het gaat niet om wat voor label een gebouw uiteindelijk krijgt, maar dat er gekeken wordt wat er uiteindelijk gerealiseerd wordt en welke onbedoelde verschillen dan zichtbaar worden.”

Reageer op dit artikel