nieuws

Opening Concept House Rotterdam

Techniek

Deze vrijdag wordt in Rotterdam het Concept House opgeleverd. Dit eerste experimentele, volledig duurzame prototype van een stadsappartement is een samenwerking van de TU Delft met de bouwindustrie en gebiedsontwikkelaar Woonbron.

Opening Concept House Rotterdam

Het Concept House is gemaakt van milieuvriendelijke bouwmaterialen en produceert zijn eigen warmte en elektriciteit met in het dak geïntegreerde zonnepanelen, warmtecollectoren en warmtelussen die warmte uit de aarde halen. Het stadsappartement is via plug & play te bouwen. De gebruikte bouwmaterialen zijn milieuvriendelijk, de hoofdconstructie bestaat uit hout en de isolatie uit gerecycled oud papier.

Bovendien is de woning zo ontworpen dat het gestapeld met andere appartementen in een gebouw nog steeds energieproducerend is tot een hoogte van vier bouwlagen (Concept House Urban Villa). Vanaf januari 2013 gaan bewoners in het kader van wetenschappelijk onderzoek proefwonen in het prototype.

Onderzoekers van de faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft, zullen het gedrag van de proefbewoners observeren door onder meer gesprekken te voeren en water- en elektriciteitsgebruik te meten. Dit onderzoek maakt deel uit van het Europees onderzoek SusLabNWE dat soortgelijke proefwoonexperimenten doet in Duitsland, Engeland en Zweden. Kennis over hoe bewoners een woning en apparaten gebruiken, kan weer worden gebruikt om woningen duurzamer te maken. Daarnaast zal het appartement ook bouwkundig aan de nieuwe ontwikkelingen worden aangepast.

Reageer op dit artikel