nieuws

Uitslag The Green Architecture Competition

Techniek

De winnaars van The Green Architecture Competition zijn bekend. De prijs wordt uitgereikt in twee categorieën aan internationale architecten, stedebouwkundigen en landschapsarchitecten. Inzenders werden uitgedaagd om een bijdrage te leveren aan het in stand houden en verbeteren van de biodiversiteit.

Uitslag The Green Architecture Competition

 

 

Winnaar Categorie Design & Development

Noémie Benoit (Frankrijk) – The Port Authority Bus Terminal re-opens in 2030.
De jury noemt deze inzending een grensverleggend en innovatief voorstel dat over de volle breedte bewijst een integraal project te zijn: “Een uitmuntend ontwerpend onderzoek naar de complexe verhoudingen tussen biodiversiteit en architectuur”.

Winnaars Categorie Concept Strategy

In de categorie Concept Strategy vond de jury twee inzendingen boven de rest uitsteken en hebben beiden de eerste prijs in ontvangst mogen nemen. Ook deelde de jury een eervolle vermelding uit.

1e prijs – FABRIC / LOLA Landscape Architecture / Studio 1:1 (NL) – The Ecological Energy Network
“Een uitermate interessant voorstel op de schaal van Nederland waarin een zeer heldere probleemstelling op een evenzeer krachtige als simpele wijze wordt opgepakt en tot kans wordt omgebogen, aldus de jury. Daarbij wordt de markt de drager voor het ontwikkelen van biodiversiteit; de alliantie die hiervoor nodig is, is bovendien door het team al grotendeels bij elkaar gebracht.”

1e prijs – Jacques Vink / Piet Vollaard / Ward Mouwen / Ariënne Boelens (NL) – 7 Seasons
De jury spreekt van “een gebalanceerd voorstel waarin op lokaal niveau een lange-termijn strategie wordt uitgerold om de biodiversiteit te vergroten. Daarbij wordt tevens sociale cohesie bevorderd door de inzet van buurtbewoners en door de ingrepen die voor de biodiversiteit nodig zijn om verbeteringen aan de leefomgeving te laten zijn.”

Eervolle vermelding – MattonOffice (NL/Duitsland)- The Free Range Urban Biotope
“Een provocatief voorstel dat de aanleiding vindt in biodiversiteit om het debat over de ontwikkeling van (stedelijke) ruimte in een politiek, economie en sociaal ander daglicht te plaatsen.”

Jury

De jury van The Green Architecture Competition bestond uit: Duzan Doepel, voorzitter, (Doepel Strijkers Architecten), Louise Vet (WUR, NIOO-KNAW), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), R. Peter Mensinga (ARUP en Aardlab),  Paul Vetter (ELI). Daarnaast is Johan van Lierop, (Studio Daniel Libeskind en  Architales) bij de competitie betrokken als ambassadeur.

The Green Architecture Competition

 The Green Architecture Competition is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) met als doel het belang van biodiversiteit in de architectuur te onderstrepen.

The Green Collective

The Green Collective organiseert drie industrie gerelateerde ondernemerscompetities in de creatieve industrie met als doel het stimuleren van een verandering naar een duurzamere economie. Deze competities zijn The Green Architecture Competition (georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut), The Green Design Competition (georganiseerd door Dutch Design Week) en The Green Fashion Competition (georganiseerd door Amsterdam Fashion Week).

Reageer op dit artikel