blog

Blog – Robotica in architectuur

Techniek

Door Reijer Pielkenrood – Robots fascineren ons. Bij het zien van robots slaat onze fantasie op hol. In films nemen ze vaak de wereld over en raakt de mens overbodig. In realiteit hebben ze al een groot deel van onze wereld overgenomen. De maakindustrie vertrouwt al jaren op robots en sinds een paar jaar is er een heus uitzendbureau voor deze geautomatiseerde werknemers.

Blog – Robotica in architectuur
Robotgestuurd frezen door Studio RAP

Eigenlijk is het heel gek dat wij driedimensionale ontwerpen maken om deze vervolgens te vertalen naar 2D tekeningen en deze later weer in 3D op te bouwen. Dit moet efficiënter kunnen. Met robots kan dat. Zij kunnen direct vanuit een 3D tekening worden aangestuurd en deze vertalen in een bouwwerk. In de huidige tijd van automatisering, digitalisering en virtualisering gaan ook architecten steeds meer met robots werken.

De universiteit van Stuttgard realiseert ieder jaar een structuur met robottechnieken. Vorig jaar was dit een overkapping van aan elkaar gelijmde berken hout multiplex elementen. De constructie is gebaseerd op het skelet van een zee-egel. Een vergelijkbare structuur is door het Nederlandse studio RAP gemaakt in het innovation dock op RDM in Rotterdam. Robots produceerde hier meer dan 200 unieke multiplex platen die een zelfdragende structuur vormen. Om dit soort ingewikkelde bouwwerken door bijvoorbeeld een meubelmaker uit te laten werken zou veel te veel geld kosten.

SkilledIn-office door Studio RAP SkilledIn-office door Studio RAP

Toepassingen

Op architectenbureau’s kan meer geexperimenteerd worden met complexe vormen en repetitie tijdens het ontwerpproces. Robots kunnen bijvoorbeeld worden ingezet als 3D printer. De bestaande 3D printers werken door 2D laagjes op elkaar te stapelen. Robots kunnen echt in drie dimensies werken en in een groter formaat. Een robotarm kan ook prima schuim snijden in grote hoeveelheden en repeterende vormen.

Ook in de keuze van materiaal zal robottechniek steeds meer invloed gaan krijgen. Nederland is bij uitstek een baksteen land. Men is al ver met onderzoek naar metselrobots. Voor ons architecten betekend dit dat meer mogelijkheden in verbanden en 3D structuren in metselwerk. In tegenstelling tot een metselaar kan een robot iedere baksteen in een ander positie leggen zonder op te meten of uit te zetten. Ook kan ik mij voorstellen dat er met ingewikkelde patronen van verschillende kleuren baksteen kan worden gewerkt.

Daarnaast zullen zo ook indirect invloed hebben op onze ontwerpen. Denk maar aan robots die het gevelonderhoud doen en de ramen wassen. Nu worden gevels bij woningbouw projecten nog door de glazen convenant gedicteerd. Met de komst van robots zullen we in ieder geval onder dat juk uit zijn en meer vrijheid hebben voor de uiterlijke verschijning van woongebouwen.

Kans

De bouwsector is ouderwets en innoveert niet snel genoeg. Als architect hebben we nu de kans kunnen om weer een positie in te nemen als bouwheer wanneer we de productie naar ons toetrekken. In de nabije toekomst zullen we kleine projecten en onderdelen van een gebouw zelf kunnen produceren. Bijkomend voordeel is dat we de discussie over prijzen van niet standaard onderdelen naar ons toe kunnen trekken.

Reageer op dit artikel