artikel

Piet Boon-woningen snel, licht en energiezuinig gebouwd

Techniek

Piet Boon-woningen snel, licht en energiezuinig gebouwd
De woning in het project ‘De Meander van Souburgh’ in Alblasserdam is ontworpen door Studio Piet Boon. Beeld Sjef Prins – APA Foto

Partnerartikel – Met de constructief geïsoleerde sandwichpanelen van Kingspan TEK bouwt Welstand Bouw het complete casco van een woning in een week tijd. Dat deed de aannemer onlangs weer bij de vrijstaande villa’s binnen het project ‘De Meander van Souburgh’ in Alblasserdam, die ontworpen zijn door Studio Piet Boon. Dat betekent niet alleen een flinke versnelling in de bouwtijd, maar zorgt ook voor lichte, energiezuinige woningen met een hoge isolatiewaarde en zo’n tien procent meer vloeroppervlak dankzij het slanke profiel.

Tekst: Yvonne Ton
Foto’s: APA Foto – Sjef Prins

Het bouwsysteem van Kingspan TEK bestaat uit SIP-panelen (Structural Insulated Panels), die een dragende en isolerende functie combineren. De panelen vormen de basis van het casco van een woning. Het bouwsysteem is tientallen jaren geleden al ontwikkeld en verfijnd in de Verenigde Staten. Inmiddels wordt er ook in Europa in verschillende landen, waaronder Nederland, gebouwd met constructief isolerende sandwichpanelen. Het wordt vooral toegepast in de woningbouw. Ook Welstand Bouw, erkend bouwpartner van Kingspan TEK, bouwt sinds een aantal jaren jaarlijks tientallen woningen met dit systeem.

Commercieel directeur Arie Slagboom ziet veel pluspunten. “De panelen hebben een hoge isolatie met een Rc-waarde van 7 en ze hebben toch een hele slanke gevel.” Dat levert de bewoners van huizen met een SIP-casco netto zo’n tien procent meer vloeroppervlakte op”, schat hij. Daar komt bij dat het Kingspan TEK-casco een hoge luchtdichtheid heeft en damp-open is: het gebouw ademt als het ware, vocht wordt snel afgevoerd, zonder dat het de isolatiewaarde negatief beïnvloedt. “Een bijkomend voordeel is dat je heel weinig verwarmingskosten hebt.”

Door de prefabricage kan de montage van het casco op de bouwlocatie in een week plaatsvinden. Beeld Sjef Prins – APA Foto

Geen verrassingen op de bouwplaats

Het bouwsysteem van Kingspan TEK heeft in vergelijking met traditionele bouwmethoden geleid tot een verschuiving van het werk, constateert Slagboom. Er gebeurt nu meer voorbereidend werk achter de tekentafel en in de werkplaats. Dat voorkomt verrassingen in de uitvoering. De sandwichpanelen worden in de werkplaats onder geconditioneerde omstandigheden al verwerkt tot complete wanden per verdieping, inclusief kozijnen en buitenfolie. Onderling worden de panelen gekoppeld met geïsoleerde verbindingsveren. Zo ontstaat een luchtdichte en koudebrugarme schil. Door de prefabricage kan de montage van het casco op de bouwlocatie – gevel, dragende wanden, vloeren en kap – in een week plaatsvinden. De panelen komen bovendien door de snelle bouwtijd minimaal in aanraking met vocht, wat de kwaliteit ten goede komt. Een deel van de montage gebeurt immers binnen en bij de planning van de montage op de bouwplaats kijkt Welstand Bouw goed naar de weersomstandigheden. “Een klein buitje is geen probleem, maar als het de hele dag gaat regenen en we zien het van tevoren aankomen, dan stellen we de bouw een week uit. Dat kan omdat we altijd wat flexibiliteit in de cascoploegen houden.” Dankzij de versnelling in de uitvoering wordt de gehele doorlooptijd van een bouwproject flink bekort tot gemiddeld de helft van de normale bouwtijd. Vier tot vierenhalve maand is zeker haalbaar volgens Slagboom en voor wat eenvoudiger projecten kan het nog sneller. “Dat is een groot voordeel voor de klant.”

Beeld Sjef Prins – APA Foto

Alle klanten bedienen

Een van overwegingen van Welstand Bouw om te kiezen voor het bouwsysteem van Kingspan TEK is dat het een mooie aanvulling is op massieve houtbouw, een bouwtechniek die de aannemer al langer gebruikte. “We kregen veel vragen van klanten die gestuukte woningen binnen wilden hebben. Dat konden we met hout massiefbouw niet realiseren, dus die groep viel af. Toen hebben we een aantal houtskeletwoningen gemaakt. Daar waren we echter niet geheel tevreden over, onder meer door de koudebruggen en omdat de woningen niet voldoende luchtdicht waren. Daarom hebben we gekeken naar een ander bouwsysteem”, vertelt Slagboom. Omdat Kingspan TEK al een beproefd systeem had met alle benodigde keurmerken en met de nodige ervaring in verschillende landen, kwam de aannemer uit bij de SIP-panelen. “We wilden zeker weten dat het product goed was en bij Kingspan TEK was dat het geval.” Doordat Welstand Bouw met twee bouwsystemen werkt, hoeft het bedrijf geen klanten meer af te wijzen. Het bouwsysteem van Kingspan TEK maakt elke gevelafwerking mogelijk. De gehele dekhuid is voorzien van een OSB/3 plaat waar vrijelijk in geschroefd kan worden. Die keuzevrijheid in afwerking is goed te zien bij de woningen van Studio Piet Boon in het project ‘De Meander van Souburgh’ in Alblasserdam. De bewoners konden kiezen uit verschillende soorten gevelbekleding: stucwerk, metselwerk of een combinatie van metselwerk en hout.

Beeld Sjef Prins – APA Foto

Luchtdicht

Slagboom verwacht dat de constructief isolerende sandwichpanelen van Kingspan TEK ook in Nederland een hoge vlucht gaan nemen. De bouwmethode sluit goed aan bij de steeds hogere eisen die het Bouwbesluit en in de toekomst BENG stellen aan energiezuinigheid van nieuwe woningen. “We willen steeds meer toe naar energieneutrale woningen die dus heel goed geïsoleerd moeten zijn.” Maar alleen goede isolatie is niet afdoende om tot een lage EPC-waarde te komen, maakt hij duidelijk. “Dat moet samen gaan met een goede luchtdichtheid. Isolatie doet niet zo veel als de kou binnenkomt rond de kozijnen bijvoorbeeld. Het systeem van Kingspan TEK leent zich gewoon heel goed om ook luchtdicht te bouwen.”

Beeld Sjef Prins – APA Foto

Bewoonster Joanne: “We gingen voor de naam van de architect: Piet Boon. Maar toen de bouw was gestart, viel ons meteen op dat het tempo er goed in zat. Binnen zes weken was het huis dicht. Midden in de winter betrokken we de woning. Buiten koud; binnen comfortabel. Bovendien bleek ons ruime huis met veel ramen zeer energiezuinig. De vloerverwarming hebben we een graadje lager kunnen zetten. Ook nu het warmer is, is de temperatuur hetzelfde. Een constant en comfortabel klimaat. We zijn daarom erg blij met deze Kingspan TEK woning.

 

Dit artikel is gesponsord door Kingspan TEK.

 

Foto's

Reageer op dit artikel