artikel

Houten kozijnen gaan langer mee door duurzaam herstel en verbetering

Techniek

Houten kozijnen gaan langer mee door duurzaam herstel en verbetering

Partnerartikel – Houten kozijnen die zijn aangetast door weer en wind worden te snel geheel vervangen en vernieuwd omdat ze niet meer te redden zouden zijn. Dat maakt renovatie omslachtig en onnodig duur, meent commercieel technisch directeur Ludo Schennink van Innodeen. Het overgrote deel van de kozijnen is namelijk eenvoudig te behouden en zelfs te versterken door de zwakke delen extra te beschermen of te vervangen door weerbestendige materialen.

Tekst: Yvonne Ton

Schennink weet hoe het vaak bij renovatieprojecten werkt. Onderhoudsmedewerkers prikken op één plek in een kozijn en trekken te snel de conclusie: dit kozijn is rot en dus rijp voor de sloop. Dat leidt vervolgens tot een overhaaste beslissing van woningcorporaties om de kozijnen dan maar volledig te vernieuwen. Bijna altijd niet nodig, meent hij. “Je haalt kozijnen eruit die nog voor het grootste gedeelte goed zijn. Meestal is alleen het buitenste deel van de onderdorpel aangetast.”

Herstellen van uitsluitend de slechte stukken levert niet alleen een forse onderhoudsbesparing op, maar verhoogt de levensduur van het kozijn ook nog eens aanzienlijk. Daarnaast leidt het tot minder afval, waardoor het milieu minder wordt belast. Oude houten kozijnen worden weliswaar steeds vaker hergebruikt, maar dat heeft nogal wat haken en ogen. “En als ze nog goed zijn, hoef je ze niet te vervangen en dus niet te recyclen. Schrijf ze niet te snel af, maar kijk eerst eens of je ze niet kan laten zitten”, adviseert Schennink. “De footprint van een nieuw kozijn is veel groter dan bij herstellen, zoals wij doen. Ons streven is om zo min mogelijk materiaal te leveren, met zo min mogelijk milieubelasting, maar wel om met een goede oplossing te komen.”

Innodeen - houten kozijnen

De 116 woningen van project De Evenaar te Alphen a/d Rijn zijn preventief voorzien van Durodeen neuslatten

Beschermen, herstellen en upgraden

Speciaal voor de schilders- en onderhoudsbedrijven heeft Innodeen DTS Reflex ontwikkeld, een oplossing binnen het gamma van dorpelsystemen Dutch Threshold Systems (DTS) om houten raam- of deurkozijnen te beschermen, te herstellen of te verbeteren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van producten die zijn gemaakt van de massieve kunststoffen Durodeen en Hollodeen.

Durodeen heeft een licht gewicht, een minimale vochtopname, een goede isolatie en hechting en is makkelijk te verwerken. Die eigenschappen maken Durodeen bij uitstek geschikt voor bescherming van houten raam- of glaskozijnen. Hollodeen is een thermoplastische stof, honderd procent recyclebaar, ongevoelig voor vocht, geeft geen koudebrug en heeft de uitstraling van natuursteen. Door de grote slijtvastheid wordt Hollodeen toegepast bij deurkozijnen. Onlangs ontving Innodeen een cradle-to-cradle zilver certificaat voor alle Hollodeen DTS-deurdorpels, waarmee het bedrijf heeft aangetoond dat die producten op een duurzame manier worden geproduceerd en verwerkt.

Is een kozijn nog in goede staat, dan volstaat bescherming, bijvoorbeeld door de zwakke kozijndelen af te dekken met Durodeen neuslatten. Die extra laag zorgt ervoor dat het onderliggende hout droog blijft. Dat verlengt de levensduur van het kozijn en bespaart onderhoudskosten. De neuslatten zien eruit als hout, zijn leverbaar voor verschillende sponningsmaten en kunnen gewoon worden meegeschilderd.

DTS Reflex biedt ook uitkomst bij kozijnen die al sporen van veroudering vertonen of zelfs rotte plekken bevatten. Zo worden bijvoorbeeld de aangetaste delen van een onderdorpel verwijderd en vervangen door elementen van Durodeen. “Het mooie aan hout is dat je er iets aan kan toevoegen. Dan heb je zelfs een beter kozijn dan het voor die tijd was omdat de zwakke plekken weggehaald zijn”, aldus Schennink. Vaak kan de beglazing blijven zitten. Dat scheelt arbeidstijd, maar voorkomt ook schade aan de binnenafwerking.

Omdat het verschil tussen de houten en kunststof onderdelen van een hersteld kozijn na een schilderbeurt niet valt te zien, is DTS Reflex ook een bruikbare oplossing voor rijksmonumenten. Het aanzicht van de gevel verandert immers niet. “Ik woon zelf in een rijksmonument, een industrieel gebouw uit 1908, waar Durodeen volop is toegepast. Wil je de detaillering gelijk houden, dan is ons materiaal enorm geschikt.”

Kozijn aanpassen

Nog een stap verder dan herstellen en behouden gaat het opwaarderen van kozijnen: DTS Reflex upgrades. Die optie vergroot het comfort en de gebruiksmogelijkheden van een kozijn. Bestaande kozijnen kunnen bijvoorbeeld met een kleine toevoeging van een kunststof onderdeel geschikt worden gemaakt voor een driedubbele in plaats van dubbele beglazing. Een andere mogelijkheid is om een kozijn met een openslaand raam te veranderen in een kozijn met een draaikiepraam. Schennink: “Een kozijn is eigenlijk nooit verouderd, je kunt het altijd aanpassen aan nieuwe situaties. Ons doel is dan ook om een kozijn langer te laten meegaan of dat nou een van onze kunststof kozijnen is, een houten kozijn of een hersteld houten kozijn, maakt niet uit. We halen de zwakke plekken eruit en verbeteren het product kozijn.”

Innodeen in het kort
Innodeen is sinds begin dit jaar de nieuwe naam van Kreunen Kunststoffen. Die naam sluit beter aan het innovatieve en internationale karakter van de werkzaamheden. Met als basis kunststof materialen als Hollodeen, Durodeen, Compodeen en Eelodeen maakt Innodeen slimme toepassingen voor bedrijfstakken als de kozijnindustrie, de bouw en de civiele techniek. Het bijna honderd jaar oude bedrijf in Lochem is ooit begonnen als timmerfabriek. Innodeens kennis van zowel de timmerindustrie, verf als van kunststoffen heeft geresulteerd in bewezen oplossingen, zoals de verschillende soorten dorpelsystemen voor de kozijn -en timmerindustrie onder de noemer Dutch Threshold Systems (DTS). Daarnaast ontwikkelt Innodeen in samenwerking met de klant ook branchegerichte en duurzame maatwerkproducten.

 

Reageer op dit artikel