artikel

Vijf trends in woningbouw

Techniek

Vijf trends in woningbouw

Partnerartikel – Traditioneel kiest de Nederlandse woningbouw voor baksteen en dakpannen. Maar nieuwe eisen en ontwikkelingen leiden steeds vaker tot de keuze voor andere materialen. Een van de nieuwere materialen voor woningbouw is het sandwichpaneel, dat zowel voor de gevel als voor het dak kan worden gebruikt. Vijf trends leiden er toe dat het sandwichpaneel steeds vaker in beeld is.

Trend 1: Individuele vrijheid

In de huidige woningbouw zijn architectuur en esthetica belangrijke eisen. De tijd van de grote projecten met één standaard type woning is geweest. Individuele vrijheid en herkenbaarheid zijn belangrijk geworden. En dat vereist variatie in materiaalgebruik. Sandwichpanelen lenen zich daar uitstekend voor. Dat zijn al lang niet meer de standaard grijze elementen in grootformaat. Er zijn juist allerlei types verkrijgbaar in verschillende afmetingen en vele kleuren en verschillende profileringen. Sandwichpanelen zijn er zowel in horizontaal als in verticaal te monteren varianten.

Trend 2: Industrialisatie en prefabricage

Terwijl projecten kleiner zijn geworden, vraagt de bouw om steeds verdergaande prefabricage en industrialisatie. Dat is nodig vanwege de personeelsschaarste, om sneller te kunnen bouwen en om de oplopende bouwkosten te drukken. De traditionele spouwmuur en dakconstructie voldoen daar niet. Industrialisatie en variatie lijken twee tegenstrijdigheden. Met sandwichpanelen zijn die twee echter wel eenvoudig te combineren. Sandwichpanelen zijn in al hun variaties een industrieel product. De montage op de bouwplaats is snel en eenvoudig. Bekijk woningbouw projecten van Kingspan Geïsoleerde Panelen

Trend 3: Hogere eisen aan duurzaamheid

Een uitdaging voor ontwerpers ligt er ook in de toenemende eisen van energiezuinigheid. De toekomstige BENG-eisen beperken het maximaal toegestane energieverbruik van een woning dermate dat een goede schil onontbeerlijk is. Dat vereist een hoge Rc-waarde van de schil, maar eveneens een goede luchtdichting. Om de risico’s in de uitvoering te beperken en een hoge kwaliteit te kunnen garanderen, moeten ontwerpers nadenken over hun materiaalkeuze. Met een sandwichpaneel is vele malen gemakkelijker te voldoen aan de schil-eis dan met een traditionele spouwmuur.

Advertorial Kingspan Energieneutrale woningen in Dokkum

Zeven energieneutrale woningen in Dokkum. Het uitgangspunt was om betaalbare en duurzame woningen te bouwen. De keuze viel op bouwen met sandwichpanelen en een staalskelet. (Beeld: Kingspan)

Trend 4: Renovatie

Naast nieuwbouw is duurzame renovatie een belangrijke uitdaging voor de bouw. Om op den duur energieneutraal te kunnen zijn, is net als in nieuwbouw een goede schil essentieel. Na-isolatie van een eventuele bestaande spouw is daarvoor niet voldoende. Dus moet er tegen de bestaande schil een nieuwe schil worden aangebracht. Sandwichpanelen vormen daarvoor met een laag eigen gewicht, beperkte dikte, hoge isolatiewaarde en esthetische uiterlijk, een eenvoudige oplossing. Dat zelfde geldt voor schilrenovaties bij transformaties van oude gebouwen. Woningen en gebouwen krijgen op deze manier een geheel nieuw en eigentijds uiterlijk en kunnen weer tientallen jaren mee. Download hier de infographic over dakrenovatie met sandwichpanelen

Trend 5: Tiny Houses

Ook de trend van Tiny Houses vraagt om nieuwe bouwmaterialen. Om het ruimtebeslag van de constructie minimaal te houden, zijn lichte bouwmaterialen nodig met een geringe dikte en een hoge kwaliteit en isolatiewaarde. Zo is de Heijmans One voorzien van een massief houten draagstructuur met een gevel en dak van sandwichpanelen.

Als ook het milieupaspoort van woningen in de toekomst steeds belangrijker gaat worden, blijven sandwichpanelen een goede keuze. Er zijn sandwichpanelen verkrijgbaar met onder meer DUBO-keur en ISSO-certificering en diverse sandwichpanelen zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase voor extra BREAAM-credits.

Heijmans One Adv Kingspan

Heijmans One tiny houses hebben een draagstructuur van hout en een dak en gevel van sandwichpanelen (Beeld: Heijmans)

 

Over Kingspan Geïsoleerde Panelen
Als fabrikant van geavanceerde oplossingen voor de complete gebouwschil kent Kingspan als geen ander de steeds hoger wordende eisen energiezuinigheid, brandveiligheid, duurzaamheid, gezondheid en uitstraling. Het uitgebreide assortiment omvat o.a. sandwichpanelen en zonnepanelen voor hellende daken van woningbouw. Het RW Trapezoidal Roof dakpaneel met een trapeziumprofiel wordt het meest gebruikt, maar het KingZip IP dakpaneel met een felsdakprofilering is ook een veel gekozen oplossing in woningbouw.

Benieuwd naar wat Kingspan Geïsoleerde Panelen voor uw project kan betekenen?

Kingspan sandwichpanelen

Met dak- en gevelproducten van Kingspan bouw je snel, luchtdicht en brandveilig

Reageer op dit artikel