artikel

RoboHouse Delft door ArchitectuurMAKEN

Techniek

RoboHouse Delft door ArchitectuurMAKEN
RoboHouse Delft door ArchitectuurMAKEN, beeld Ossip van Duivenbode

In het voormalig Biotechnologiegebouw van de TU Delft heeft ArchitectuurMAKEN een nieuw onderkomen gerealiseerd voor het RoboHouse, een leer-, test- en democentrum waar bedrijven toepassingen voor robotica kunnen ontdekken en ontwikkelen. Het ontwerp brengt de kwaliteiten van het historische gebouw samen met de snel innoverende wereld van de robotica. Zo ontstaat een bijzondere wereld waar mens en robot aan elkaar gewend raken.

door Marieke Giele

ArchitectuurMAKEN creëert in het RoboHouse een omgeving waar mens en robot elkaar ontmoeten. Beiden bewegen zich via een eigen route door het gebouw. Dat begint al met een aparte entree bij binnenkomst. Waar de mens gebruikmaakt van de oude hal met houten lambrisering, komen de robots via een moderne platformlift aan de achterzijde van het gebouw naar binnen.

Vervolgens komen zij elkaar langzaam tegen om rustig aan elkaar te wennen. Zo ontstaat een wereld waar mens en techniek samenkomen. Het RoboHouse fungeert op deze manier niet alleen als een innovatiecentrum, maar ook als een menselijke omgeving die helpt bij de acceptatie van robotica in onze samenleving.

RoboHouse Delft door ArchitectuurMAKEN, beeld Ossip van Duivenbode

beeld Ossip van Duivenbode

Historisch en futuristisch

Het volledige gebouw heeft met de nieuwe invulling een flinke opfrisbeurt gekregen. Zo is de oude industriehal omgetoverd tot een centrale ruimte met grote robotopstellingen en doen de voormalige laboratoria nu dienst als teamruimten. Brede ramen naar de gang stimuleren de onderlinge interactie.

Oude systeemwanden zijn gedemonteerd en versterken deze openheid. Zo komen de historische details beter naar voren. Tegelijkertijd geven moderne ingrepen als een plafondprojectie het RoboHouse een futuristische uitstraling.

RoboHouse Delft door ArchitectuurMAKEN, beeld Ossip van Duivenbode

beeld Ossip van Duivenbode

Circulaire inrichting

Voor de inrichting heeft ArchitectuurMAKEN oud meubilair van de TU Delft een nieuw leven gegeven. Dat is goed te zien bij de oude stellingen, waar oorspronkelijk de laboratoriumopstellingen op werden gemaakt. Deze zijn rood gespoten en doen nu dienst als constructie voor de pantry, een zitelement of informatieschermen.

Dit draagt bij aan een flexibel gebruik van het RoboHouse. Doelstelling is om de komende jaren meer vleugels van het gebouw in gebruik te gaan nemen, zodat een waar centrum van de robotica ontstaat.

RoboHouse Delft door ArchitectuurMAKEN

RoboHouse is een initiatief van RoboValley, Festo, ABB, Innovation Quarter, Haagse Hogeschool, TNO en de TU Delft.

Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Dit artikel verscheen in het Digimagazine Digitalisering en Robotisering. Lees nu online >
Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct.

Foto's

Reageer op dit artikel