artikel

Milestone in Eindhoven door Houben / Van Mierlo Architecten

Techniek

Milestone in Eindhoven door Houben / Van Mierlo Architecten
Milestone in Eindhoven door Houben / Van Mierlo Architecten, beeld Backbone visuals and concepts

In de Eindhovense wijk Bosrijk werkt Houben / Van Mierlo Architecten aan vijf 3D-betongeprinte woningen. Als grote stenen komen de sculpturale volumes in het groene veld te liggen. Het moeten de eerste bewoonbare huizen zijn die rechtstreeks uit de printer zijn gerold.

door Marieke Giele

Met het project Milestone wil Houben / Van Mierlo Architecten de eerste bewoonbare 3D-betongeprinte woningen ter wereld realiseren. Op een open locatie in Bosrijk, tussen de bomen, komen straks vijf betongeprinte huizen te staan. Investeerder Vesteda gaat de woningen daadwerkelijk verhuren.

Milestone in Eindhoven door Houben / Van Mierlo Architecten, beeld Backbone visuals and concepts

beeld Backbone visuals and concepts

Opschalen 3D-printtechniek

Voor Milestone werkt Houben / Van Mierlo Architecten onder andere samen met de TU Eindhoven. Onder leiding van professor Theo Salet doet de universiteit al jaren onderzoek naar 3D-printtechnieken. Nu is het de uitdaging om de techniek op te schalen naar een bewoonbaar gebouw met een gedegen constructie en detaillering, dat volledig voldoet aan de eisen van het bouwbesluit.

Door de samenwerking tussen universiteit en marktpartijen komen onderzoek en praktijk op een bijzondere manier samen. Het team gaat de woningen na elkaar uitwerken en printen om de ervaringen van de eerdere versies te verwerken in het nieuwste project. Elk nieuw huis zal op deze manier weer complexer zijn en daarmee de techniek naar een hoger niveau brengen.

Milestone in Eindhoven door Houben / Van Mierlo Architecten

Industrieel maatwerk

Zo zal de eerste woning, de platte kei, nog bestaan uit een enkele bouwlaag met een houten dak. Daarna komen er versies met meerdere verdiepingen en speciale vormen als een balkon of uitkraging. En waar de eerste woningen nog in het lab van de universiteit worden geprint, is het de bedoeling om de vijfde variant op locatie te printen.

Voordeel van de 3D-printtechniek is dat de printer eenvoudig kan variëren met de vormen van de woning. Dat maakt het mogelijk om uniek industrieel maatwerk te realiseren. Daarnaast is er geen bekisting nodig, wat de methode ook meteen duurzaam maakt.

Sculpturale vormen

Houben / Van Mierlo Architecten heeft de footprint van de woningen zeer compact gehouden. Grote gevelopeningen versterken de relatie tussen binnen en buiten. Door de sculpturale vormen lijken ze bijna uit het stenen tijdperk te komen.

Doelstelling is om de eerste woning in de zomer van 2019 op te leveren. Deze zal eerst worden opengesteld voor het publiek, waarna de bewoners er daadwerkelijk in kunnen trekken. Het team verwacht nog ongeveer vijf jaar bezig te zijn met de volgende varianten van Milestone.

Milestone is een samenwerking tussen Houben / Van Mierlo Architecten, de gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos.

Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Dit artikel verscheen in het Digimagazine Digitalisering en Robotisering. Lees nu online >
Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct.

Foto's

Reageer op dit artikel