artikel

Digitaal vakmanschap in de architectuur door Studio RAP

Techniek

Digitaal vakmanschap in de architectuur door Studio RAP
Studio RAP

We leven in een fascinerende tijd! Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Een zegen om als architect in deze tijd te mogen werken. Zo heeft de robotica in de afgelopen decennia een enorme vlucht genomen. Deze ontwikkeling raakt ook ons vak. Studio RAP realiseert architectuurprojecten met behulp van state-of-the-arttechnologie, waaronder robotica.

door Wessel van Beerendonk

In onze projecten combineren we de ongekende mogelijkheden van computational design met nieuwe digitale fabricagemethoden. Zoals de modernisten ruim honderd jaar geleden innovaties van toen vertaalden naar een nieuwe architectuur, zo geloven wij bij RAP dat innovaties van vandaag leiden tot een eigentijdse architectuur. Met ons team van architecten, robotexperts en techneuten werken wij gezamenlijk aan dit onderzoek, dit doen we door architectuurprojecten te ontwerpen en te realiseren.

Substantieel bijdragen

Technologische ontwikkelingen geven ons als ontwerpers de mogelijkheid om een passend antwoord te geven op de veranderende wereld om ons heen. Wij hebben de ambitie om met onze werkwijze de gehele bouwketen te innoveren. Om uiteindelijk de grotere maatschappelijke problemen aan te pakken moeten wij als sector slimmer gaan bouwen. Alleen op deze wijze kunnen wij een substantiële bijdrage leveren op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en andere uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan.

The Circular Experience

Voor de ondergrondse toegang van het paviljoen Circl, in opdracht van ABN AMRO, hebben wij een houten interieur gerealiseerd. Het ontwerp bestaat uit gerecyclede houten onderdelen, die volledig zijn geproduceerd en geassembleerd door robots. In totaal zijn er 10.000 unieke houten elementen van lariks en vuren gebruikt, die zijn verbonden met 50.000 houten deuvels op enkel unieke posities. Door de constructie na te spannen met staalkabels ontstond een solide demontabele constructie, zonder lijm. The Circular Experience laat een nieuwe verfijndheid zien van digitaal vakmanschap anno 2018.

3DCP WaterTaxiStop

Op dit moment realiseren wij, in samenwerking met onder andere bruil, een volledig 3D-betongeprinte watertaxihalte. Het project fuseert constructief ontwerp, ornament en productielogica in een uitkraging van drieënhalve meter. Daarmee toont het de ongekende mogelijkheden van deze digitale fabricagemethode.

3DCP WaterTaxiStop, beeld Studio RAP

beeld Studio RAP

Mobiliteit van de toekomst

In opdracht van de provincie Zuid-Holland werken we aan de bushalte van de toekomst. De huidige bushalten zijn meestal standaardoplossingen, terwijl iedere stopplaats vraagt om een unieke, aanpasbare maatwerkoplossing. Op iedere stopplaats verandert de capaciteit over de tijd en zijn aanrijdrouten uniek. De toepassing van 3D-printtechnologie in de realisatie van het ontwerp stelt ons in staat om voor iedere locatie een op maat gemaakte kwaliteitsplek te realiseren.

Mobiliteit van de toekomst, beeld Studio RAP

beeld Studio RAP

Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Dit artikel verscheen in het Digimagazine Digitalisering en Robotisering. Lees nu online >
Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct.

Reageer op dit artikel