artikel

JUNG: BIM – digitalisering in de architectuur

Techniek

JUNG: BIM – digitalisering in de architectuur
Futurium Berlin. Beeld: Michael Meschede

JUNG is een partner vol met ideeën en stimuleert graag strategieën voor het vereenvoudigen van planningsprocessen op het gebied van digitaal bouwen.

De kloof tussen digitaal ontwerpen en digitaal bouwen is groot: Building Information Modelling, kortweg BIM, is momenteel de drijvende kracht achter digitalisering in de architectuur. De werkprocessen in de bouwsector zijn grotendeels gedigitaliseerd, maar er is nauwelijks een bouwproject dat digitaal is gepland, ontworpen en gebouwd. BIM heeft met zijn tools de bouwbranche veranderd en moet het architecten en planners gemakkelijker maken om alle processen naadloos te digitaliseren – vanaf het ontwerp tot aan de uitvoering. JUNG ondersteunt haar partners uit architectuur en planning actief door inzet van de modernste technieken en door het kosteloos ter beschikking stellen van haar producten als BIM-objecten.

BIM – projecten efficiënter plannen en uitvoeren

Digitalisering vermindert de complexiteit en voorkomt dat er fouten gemaakt worden in werkprocessen. BIM – Building Information Modeling – vereenvoudigt de communicatie tussen individuele richtingen en maakt, door het koppelen van interfaces, foutloze en efficiënte planning mogelijk. Een van de grootste voordelen van het gebruik van BIM is het stroomlijnen van workflows binnen planningsprocessen: architecten en planners hebben de mogelijkheid om een componentgericht, driedimensionaal bouwmodel te construeren. De bijbehorende gebouwgegevens en eigenschappen zijn in het BIM-model opgeslagen. Het is steeds mogelijk om voor de bij het bouwproject betrokken partijen, de betreffende gegevens op te halen. Processen in de complexe bouwsector kunnen daardoor kostenefficiënt en vereenvoudigd geïmplementeerd worden.

Futurium Berlin. Beeld: Michael Meschede

BIM neerzetten als model voor de toekomst

Als een project is afgerond biedt BIM de gebruiker regelmatig onderhoud van gebouwen binnen het functioneren. Op basis van BIM is het snel duidelijk, welke producten uit de verschillende richtingen geïnstalleerd zijn. Een lange-termijn-doel en uitdaging tegelijkertijd zal zijn om planners en bedrijven in de kortst mogelijke tijd hun werkwijze en de gebruikte productdatabanken te laten aanpassen aan de efficiënte structuur van BIM. Vanaf het jaar 2020 zal BIM op het gebied van BMVI bij nieuw te bouwen projecten regelmatig toepassingen vinden. Nederland is pionier in het gebruik van BIM-gegevens: sinds 2011 is de toepassing van de BIM-methode verplicht voor gebouwen van meer dan 10 miljoen euro. Alle BIM-gegevens zijn landspecifiek: informatie binnen de BIM-modellen heeft dezelfde database, maar zijn per land aan andere meta-data gekoppeld. Digitale verwerking, zoals BIM, verovert de bouwsector steeds meer. ‘Digitaal bouwen’ is het motto en toch staat BIM in Duitsland noch relatief aan het begin.

Futurium Berlin. Beeld: Michael Meschede

BIM-objecten van JUNG: intuïtief bruikbare gegevens

De BIM-objecten van JUNG omvatten het opslaan van alle, voor de planning relevante producteigenschappen, zoals materialiteit, afmetingen en prestaties. De gekozen afdekramen en basiselementen met afdekkingen kunnen als productcombinaties flexibel samengesteld worden en staan als compleet object in de software ter beschikking. Een logicacontrole in het programma sluit combinaties die niet compatible zijn bij voorbaat uit. Vanuit de software kunnen
zowel precieze aantallen als bestellijsten gegenereerd worden.

Futurium Berlin. Beeld: Michael Meschede

JUNG goes BIM

De slogan “Vooruitgang als traditie” drijft JUNG al meer dan 100 jaar als gevestigde speler op de nationale – en internationale markten. Het belangrijkste uitgangspunt is hierbij moderne oplossingen ontwikkelen en met haar producten architecten en planners ondersteunen. Het brede portfolio van JUNG reikt van de conventionele installatie via radiografische uitbreiding van bestaande installaties tot aan een netwerk met high-end technologie op gebied van Smart Home. Daarbij staan de thema’s veiligheid, energiezuinigheid en comfort op de eerste plaats. Als partner vol met ideeën stelt JUNG haar producten kosteloos ter beschikking als BIM-objecten voor de software Revit en ArchiCAD. JUNG uit zijn pioniersgeest in de ontwikkeling en het gebruik van de modernste technologie: met BIM kan vooraf een configuratie in de plug-in worden gewaarborgd voor de juiste combinatie van afdekkingen, basiselementen en afdekramen, zowel bij conventionele – als ook bij KNX-installaties. Het tijdloze programma LS 990 in kunststof en metaal zijn als eerste JUNG programma’s BIM ready gemaakt.

JUNG – vooruitgang als traditie

JUNG is premium aanbieder van moderne gebouwbeheertechniek. Schakelaars, contactdozen, dimmers, observers en systemen voor het aansturen van functies zowel in particuliere woningbouw als in utiliteitsprojecten behoren tot het portfolio van deze middelgrote traditionele onderneming. Opgericht in 1912, is de oorspronkelijke drijfveer ook vandaag nog dezelfde voor alle producten: JUNG ontwikkelt en maakt met pioniersgeest tijdloos vormgegeven producten en op de toekomstgerichte oplossingen. De designprogramma’s en toepassingen van JUNG kunnen op uw persoonlijke wensen worden afgestemd. Zij worden  gefabriceerd op de twee locaties in Schalksmühle en Lünen. Daarvoor kreeg de onderneming in 2011 van TÜV Nord het certificaat ‚Made in Germany’. Stevig geworteld in de regio en sinds vele tientallen jaren een betrouwbare werkgever, vertrouwen vandaag de dag klanten in de hele wereld op de continu hoge kwaliteit. Daarbij is JUNG zich bewust van zijn grote verantwoordelijkheid voor duurzame en energieefficiënte productie. De teamgeest van de ongeveer 1.200 werknemers in Duitsland en de 17 dochterondernemingen en 67 vertegenwoordigingen in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië spelen hierin een sleutelrol.

Futurium Berlin. Beeld: Michael Meschede

JUNG referentieproject: Futurium Berlijn – Forum van de toekomst met BIM

Met het futuristische bouwconcept van het ‘Futurium Berlijn’ van de Berlijnse architecten Richter en Musikowski verwijst JUNG naar een met BIM gepland referentieproject, één van de modernste “meedenkende” gebouwen van Duitsland. De bouw voldoet aan alle standaarden van een ‘nulop-de-meter-huis’. Hierin opgenomen is het KNX-gebouwbeheersysteem van JUNG. Alle functies van de gebouwbeheertechniek logisch en communicatief in een netwerk opgenomen. Met de wereldwijde KNS standaard zet JUNG in op de combinatie van op de toekomst gerichte aspecten als veiligheid, betruwbaarheid, efficiëntie en comfort. De opening van het gehele Futurium is gepland voor het voorjaar van 2019.

Meer informatie over dit JUNG referentieproject vindt u op: jung.nl/referentieprojecten

Foto's

Reageer op dit artikel