artikel

Dynamic Street door Carlo Ratti Associati en Sidewalk Labs

Techniek Premium

Dynamic Street door Carlo Ratti Associati en Sidewalk Labs
Dynamic Street door Carlo Ratti Associati en Sidewalk Labs, beeld David Pike

Hoe kun je een straat gedurende de dag aanpassen aan de veranderende behoeften van de gebruikers? Met Dynamic Street werken Carlo Ratti Associati (CRA) en Sidewalk Labs aan een modulair bestratingssysteem dat inspeelt op verschillende stedelijke scenario’s. In het kantoor van Sidewalk Labs in Toronto is een eerste prototype van de straat neergelegd.

door Marieke Giele

Met Dynamic Street onderzoeken Carlo Ratti Associati en Sidewalk Labs de mogelijkheden van een flexibele straatinrichting. Het modulaire systeem geeft de mogelijkheid om de functie van de straat gedurende de dag aan te passen. Zo kan er gedurende de spits een extra rijbaan komen, in de middag een basketbalveld en ’s avonds een levendig voetgangersgebied.

Dynamic Street door Carlo Ratti Associati en Sidewalk Labs, beeld David Pike

beeld David Pike

Modulair systeem

Dynamic Street bestaat uit zeshoekige modulaire straatstenen, die eenvoudig zijn aan te passen naar de wensen van de gebruiker. Door de kleur van de geïntegreerde lamp te veranderen past binnen enkele minuten de functie van de straat zich aan.

Uitgebreidere veranderingen zijn eveneens mogelijk. Zo is de materialisering van het wegdek binnen enkele uren aan te passen. Een speciaal plugsysteem maakt het daarnaast mogelijk om speciale elementen, zoals een basketbalpaal of een fietsenrek, toe te voegen.

Dynamic Street door Carlo Ratti Associati en Sidewalk Labs

Van experiment naar flexibele infrastructuur

Op dit moment zijn de ontwerpers nog druk bezig met het testen van het houten prototype. Maar het is de bedoeling dat de Dynamic Street in beton of andere weerbestendige materialen wordt uitgevoerd. Zodat de nieuwe technologie uiteindelijk echt in onze straten te zien zal zijn.

Projectgegevens

Ontwerp Sidewalk Labs en CRA-Carlo Ratti Associati
Team Carlo Ratti Associati Carlo Ratti, Giovanni de Niederhausern, Saverio Panata, Emma Greer (project leader), James Schrader, Rui Guan, Luca Giacolini, Alessandro Tassinari, Aunie Frisch
Adviseur constructive Pac Team

Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Dit artikel verscheen in het Digimagazine Digitalisering en Robotisering. Lees nu online >
Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct.

Foto's

Reageer op dit artikel