artikel

Sieraden aan de wand

Techniek

Een blijvende waarde in het project: geglazuurde bakstenen geven glans en levensduur aan gevels en wanden. Door een uitgekiend procedé waarbij klei en glazuur in één productiegang worden gebakken, hebben de geglazuurde bakstenen uit de fabriek van Wienerberger in Panningen een unieke esthetische en duurzame kwaliteit. Zoals een edelsmid edelstenen in juwelen plaatst, kunnen architecten deze glazuurbakstenen inzetten om hun ontwerpen een diepe, kleurrijke glans te geven.

Tekst Caroline Kruit
Foto’s Wienerberger

De zon strijkt haar lichtstralen langs een gemetselde gevel, het reliëf werpt schaduw over een ritme van stenen, stralen kaatsen terug langs het glanzend vlak. De warme kleur van de stenen verdiept door het spel van licht en schaduw dat dichterbij nog intenser wordt. Elk moment van de dag een andere gevel, telkens een andere beleving, een levend ontwerp.

Levend oppervlak

De reden om geglazuurde bakstenen toe te passen was voor Dudok en Berlage niet anders dan voor de architecten van vandaag: het glazuur brengt oppervlakken tot leven. Bij de recente renovatie van het Elseviergebouw in Amsterdam – een late Dudok – streefde architect Benjamin Robichon van Knevel Architecten naar behoud van dat effect: de kopgevels kregen in hetzelfde kleurengamma een nieuwe geglazuurde steen. “Door het gebruik van nieuwe bouwtechnieken, durf ik te beweren dat deze nieuwe gevel misschien zelfs wel strakker is dan de oorspronkelijke”, aldus een tevreden Robichon. Aan de keuze voor de kleur van het glazuur gingen vele monsters en mock-ups vooraf, waarbij het gehele bouwteam een stem had. De sample-bibliotheek van Wienerberger heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Elke twee weken was er bouwvergadering en kwamen er nieuwe monsters. Robichon: “De keuze voor de juiste steencombinatie en het voegwerk is een kwestie van geduld gebleken. De Commissie Welstand en Monumenten van de gemeente Amsterdam was erg streng: het moest echt perfect.”

Intensief ontwikkeltraject

In de steenfabriek van Wienerberger in Panningen wacht een team met spanning op een volgend ontwerp om aan te werken, want de mogelijkheden met het glazuren van bakstenen reiken ver en zijn zeker nog niet allemaal ontdekt. Een metselwerkwand met de textuur van roest of een gevel die correspondeert met de metallic van een nieuwe auto? Bij Wienerberger gaan ze er even voor zitten, voor zo’n verzoek. En vervolgens hard aan de slag met proefstukken, want die zijn onontbeerlijk in de zoektocht naar de juiste kleuren en effecten.

Bijzondere projecten vragen om een intensief ontwikkeltraject. Want met de keuze voor een geglazuurde baksteen in kleur, glansgraad en eventueel extra effect, zijn pas enkele stappen gezet. Het gaat ook om de vorm van de stenen, de keuze voor een productiemethode voor de stenen en een klei. Daar komt nog bij het metselwerkverband en het voegwerk: om het juiste effect te bereiken moeten alle details kloppen. De sample-bibliotheek die inmiddels is opgebouwd reikt ver, maar is nog zeker niet compleet. Elk project voegt weer nieuwe informatie en kennis toe, die door Wienerberger graag wordt ingezet bij een volgend, glansrijk project.

Ga naar de website van Wienerberger voor meer informatie

Reageer op dit artikel