artikel

Brandveilig en duurzaam vuren voor supermarkt

Techniek

Brandveilig en duurzaam vuren voor supermarkt
Aan de gevel van de XL-supermarkt in Tilburg is in totaal zo’n vier kilometer aan vurenhouten latten bevestigd.

Albert Heijn XL in Tilburg is een van de eerste AH’s van dit formaat in Nederland. Het maakt deel uit van een onlangs gerevitaliseerd winkelcentrum. Niet alleen werd de grote supermarkt verbouwd, het volledige winkelcentrum en omgeving ondergingen een metamorfose.

Tekst Marion de Graaff
Foto’s Dion de Bakker

De buitenschil van het winkelcentrum is helemaal gerenoveerd. PV-panelen in combinatie met onder andere een warmteterugwin-installatie zorgen ervoor dat het hele complex CO2-neutraal is. De buitenkant van het winkelcentrum is een mooie mix van duurzaamheid en een moderne uitstraling. Die uitstraling is mede te danken aan de fraaie houtafwerking waar Houtindustrie Veteka voor tekende.

Proefmonsters voor het beoogde resultaat

Sales manager Willem van Merrienboer: “Aerde Borgert Architecten uit Tilburg benaderde ons voor dit project. Dit bureau had een ander werk van ons gezien, het winkelcentrum De Westwaarts Passage in Zoetermeer waar brandvertragend Fraké hout op de wanden was toegepast en was hiervan gecharmeerd. Aanvankelijk dachten we dat het hout aan de binnenkant van de ruimte zou worden geplaatst. Toen bleek dat het om de gevel ging, moesten we even schakelen: de houtsoort die we voor binnen hadden uitgekozen was niet voor buitentoepassing geschikt. Op basis van verschillende proefmonsters is gekozen voor verduurzaamd vurenhout. Prijstechnisch gezien interessant en vanwege het FSC-keurmerk ook een verantwoorde keuze.”

Op basis van verschillende proefmonsters is gekozen voor verduurzaamd vurenhout

Brandveilig hout dat voldoet aan de strengste norm

In totaal is zo’n vier kilometer aan vurenhouten latten aan de gevel bevestigd. Van Merrienboer legt uit: “Dat kan natuurlijk niet zomaar. Het hout is vooraf behandeld om het duurzaam en brandvertragend te maken. Wij hebben het vuren brandvertragend geïmpregneerd in eigen autoclaaf met de vacuüm-druk methode. Dit is de enige betrouwbare manier waarmee de brandklasse kan worden verhoogd naar B volgens NEN EN 13501-1. Vervolgens is het hout afgewerkt met een speciaal verfsysteem dat ervoor zorgt dat de brandvertragende zouten in het hout blijven zitten. De brandvertraging inclusief het verfsysteem is getest en voldoet aan Euroklasse B. Dit complete systeem vermarkten wij onder de naam ‘Veteka FireProtect’. Voor een architect is het van groot belang dat het verfsysteem samen met het toegepaste zout voldoet aan de norm van Euroklasse B. Wordt het hout met een ‘gewoon’ verfsysteem na impregneren afgewerkt dan kan de bereikte brandklasse B teruggaan naar C of mogelijk hoger. Dat soort situaties wil je juist voorkomen.”

Bosbescherming

“Als convenant partner van FSC promoten wij het gebruik van duurzaam gekapt hout”, vervolgt Van Merrienboer. “Door te kiezen voor FSC®-hout kiest onze opdrachtgever voor bosbescherming. Bomen kappen en toch het bos beschermen, lijkt een tegenstelling, maar volgens het FSC is dat niet zo. Een FSC-gecertificeerd bos wordt opgedeeld in percelen waaruit maar een beperkt aantal bomen wordt gekapt, vaak maar een of twee bomen per hectare. Hierna wordt het gehele perceel gemiddeld 30 jaar met rust gelaten om te herstellen. In dit project hebben we omgerekend zeven kuub gebruikt waarmee we – als we de FSC Bosberekentool mogen geloven – zo’n 300 vierkante meter bos beschermen. Dat is toch mooi meegenomen.”

Referentieproject

Van Merrienboer: “We merken dat het goed werkt als wij als houtleverancier en kennispartner in een vroeg stadium bij een project worden betrokken. Zo komen we tot een optimale oplossing voor alle betrokken partijen waarbij aan ieders specifieke eisen en wensen tegemoet wordt gekomen. Dit project is daar een mooi voorbeeld van. Door het brandvertragende verfsysteem is de kleur van het hout heel zacht beige geworden, met een licht rode gloed. Een erg fraai eindresultaat naar mijn mening. De stroken van een breedte van zo’n vijf centimeter zijn horizontaal op de gevel gemonteerd en afbouw aannemer Van der Steen van Breugel uit Berlicum heeft dat geheel keurig bevestigd. Ik ben er best trots op dat het resultaat zo is geworden zoals de architect en de klant het hebben bedoeld, gezien de grote gelijkenis met de eerste artist impressies. Missie geslaagd en op naar het volgende project.”

Kijk hier voor meer informatie over de houtproducten van Veteka

Reageer op dit artikel