artikel

Van rolmaat naar 3D-laserscannen

Techniek

Leica Geosystems organiseert elke maand informatiedagen om de innovatieve Leica BLK360 imaging-laserscanner te demonstreren aan geïnteresseerden. Voor Pascal Groothedde van Groothedde ingenieursbureau was de kennismaking met deze meettechnologie een reden om de activiteiten van zijn bedrijf verder uit te breiden. Lees hieronder zijn verhaal.

Meten is weten

Deze zin is de basis van kennisvergaring en verbeteringen in processen. Uiteraard wordt deze zin ook vaak gebruikt door professionals in de meetwereld, zoals Pascal Groothedde, eigenaar van Groothedde Ingenieursbureau.

Groothedde, expert in bouwkundige vraagstukken, heeft zich gespecialiseerd in project management, ontwerp, bouwkundige keuringen en nu ook 3D-Laserscanning. Dankzij de investering in de Reality Capture oplossing kan Groothedde sneller werken en veel gedetailleerdere 3D-modellen en CAD tekeningen opleveren.

Van punt-naar-punt naar miljoenen punten

Voorheen werd de rolmaat gebruikt als er afstandmetingen nodig waren. De rolmaat werd al snel vervangen door een digitale laserafstandsmeter. Omdat Groothedde vaak alleen werkt, was de Leica DISTOTM S910 perfect om metingen te verrichten. Dankzij de punt-naar-punt meettechniek kunnen metingen worden uitgevoerd in 3D vanaf dezelfde standplaats. Een prettige oplossing in oude gebouwen, waar de muren en plafonds vaak niet haaks staan op elkaar. De DISTOTM S910 wordt nog altijd gebruikt als er enkele afmetingen nodig zijn, maar dankzij de investering in de Leica BLK360 imaging-laserscanner is er veel meer mogelijk voor het bedrijf.

Het gebruik van 3D-imaging laserscanning opent een nieuwe dimensie in het snel en efficiënt vastleggen van de situatie voor ontwerp of de as-built informatie na bouwwerkzaamheden. De BLK360 wordt gecombineerd met een iPad Pro met de Autodesk Recap PRO mobiel app voor een efficiënte workflow. In de app worden de scans gestart, waarna de laserscan en foto’s direct worden geladen naar de cloud. De slimme workflow zorgt direct voor het automatisch aan elkaar rekenen van de metingen vanaf verschillende standplaatsen. Vanaf de cloud worden de ingewonnen gegevens direct gebruikt voor het maken van 2D-plattegronden, dwarsdoorsneden of complete 3D-modellen.

Groothedde: “Het is altijd een uitdaging om de juiste gegevens te meten voor een project. Je wilt het liefst zo veel mogelijk informatie inwinnen op het project zelf, zodat je op kantoor nooit een meting te kort komt. Je wordt echter beperkt door de mogelijkheden van de meetapparatuur die je bij je hebt. Voorheen werd er gemeten met een DISTOTM laserafstandmeter, waarbij je goed moet opletten of alle benodigde maten waren ingewonnen. Omdat de Leica BLK360 360.000 punten per seconde meet, hoeven we ons geen zorgen te maken of er voldoende is gemeten op de locatie. Ik kan nu meer en complexere projecten aan dan ooit en kan nog beter inspelen op de behoefte van mijn klanten.”

Klein apparaat, Grote projecten

Een van de eerste projecten waar Groothedde de kwaliteiten van de Leica BLK360 bewees, was een meting van het Zwijssen gebouw van de universiteit van Tilburg. Dit gebouw kent nagenoeg geen rechte hoeken, waardoor de 3D-imaging laserscanner perfect geschikt was om de ruimte in drie dimensies te digitaliseren.

De BLK360 heeft zich ook bewezen bij het in kaart brengen van winkelruimtes in oude binnensteden. De oude gebouwen zijn vaak complex qua layout en kennen bijna geen rechte hoeken, waardoor traditionele meetmethodes veel tijd kosten. Waar vroeger een dag nodig was voor het inmeten van een object, kan dit nu al in 2 uur, waardoor er veel minder overlast wordt veroorzaakt in de winkel.

De 3D-scanner maakte het ook mogelijk een oude watertoren van 4750 kubieke meter in detail in kaart te brengen. De meting was noodzakelijk om de watertoren om te kunnen bouwen naar een woning.

“Dankzij de kleine afmetingen van de scanner was het mogelijk in de slechts toegankelijke kleine ruimtes toch te scannen. Er zijn zelfs scans gemaakt vanuit de dakgoot op 31 meter hoog voor het vastleggen van de details van het dak. Dankzij het scanbereik van 60 meter kon de gevel echter prima vanaf het maaiveld worden gescand, ,” legt Groothedde uit.

Leica Advertorial

Vooruit kijkend

Met de Leica DISTOTM S910 en de Leica BLK360 kan Groothedde de wensen van zijn klanten in de bouw en retail goed aan. De juiste meetgegevens zijn nu sneller voorhanden en projecten kunnen sneller worden uitgevoerd. Met de ingewonnen point cloud data kunnen op efficiënte wijze de gevraagde producten, zoals 2D kaarten, dwarsprofielen en 3D-modellen in bijvoorbeeld AutoCAD of Revit worden opgeleverd.

“De BLK360 levert een prima prijs/kwaliteitverhouding. De combinatie met de iPAD Pro zorgt voor directe feedback tijdens de meting. Met de tablet kun je direct zien wat al is gemeten, wat er nog moet worden gedaan en of er voldoende overlap is tussen de verschillende scans, zodat de kwaliteit is gewaarborgd.” vertelt Groothedde.

In de toekomst wordt het belang van goede 3D-meetgegevens alleen nog maar groter, bijvoorbeeld in BIM processen. Groothedde wil daarom zijn 3D-laserscanactiviteiten op termijn verder uitbreiden zodat zijn klanten kunnen profiteren van een nog hogere precisie en nog meer detail in de ingewonnen point clouds.

Test de BLK360 zelf

Na de aankondiging op de Autodesk University in 2016 is de Leica BLK360 imaging-laserscanner door vele organisaties erkend. De prijzen variëren van de Prisma award voor Photonics Innovation, tot een Red Dot design award en een eervolle vermelding op de Consumer Electronics Show.

Het is de perfecte tool om snel nauwkeurige meetdata en beeldinformatie te krijgen van elk project.  Met een druk op de knop start de reality capture en ontstaat er een digitale kopie van de werkelijkheid. De verkregen point cloud kan worden gebruik als startpunt voor een nieuw ontwerp, of om de kwaliteit en voortgang gedurende het project te bewaken. De data past perfect in de BIM-workflow.

Wilt u kijken hoe de BLK360 past binnen uw werkomgeving? Leica Geosystems organiseert elke maand een informatiedag waar u de BLK360 zelf kunt proberen.

Aanmelden kan via deze link: http://leica-geosystems.com/nl-nl/about-us/events/blk360-informatiedagen?scr=pn1

Leica Geosystems Benelux Roadshow

U bent ook van harte welkom op de Leica Geosystems Benelux Roadshow van 11 tot en met 20 september. Hier maakt u kennis met de laatste digital reality capture oplossingen. Ontdek via presentaties, demonstraties en workshops, hoe u de laatste innovaties in kan zetten om uw werkzaamheden op tijd, binnen budget, volgens specificaties en veiliger uit te voeren.

Aanmelden voor de Roadshow kan via deze link:
https://leica-geosystems.com/nl-nl/about-us/events/events-overview/2018/06/benelux-roadshows-2018?src=rsda1

 

 

 

 

Reageer op dit artikel