artikel

Onderscheidend gebouw met slimme lichte gevel

Techniek

De nieuwste studentenwoningen op Campus Woudestein in Rotterdam bevinden zich in een bijna goudkleurig gebouw. Bouwkundig projectleider Martijn Meester (Mecanoo Architecten): “Er was sprake van veel randvoorwaarden. Het gebouw heeft een slimme en efficiënte plattegrond. Dat daagt uit om in de gevel nog iets extra’s te doen.”

Tekst: Anka van Voorthuijsen
Beeld: Kingspan Unidek

Het nieuwste woongebouw op de Rotterdamse campus ligt op een prominente en drukke plek in de stad. Meester: “De vorm van het gebouw werd vooral gedicteerd door de grote efficiëntie die vaak wordt gevraagd bij studentenhuisvesting. De indeling moet geoptimaliseerd zijn: zoveel mogelijk woningen op een beperkt plot. Er wordt vooraf al veel gedicteerd. Dan moet je om het gebouw onderscheidend te laten zijn dus vooral iets met de gevel doen.”

Lichte gevel

Dit 25 meter hoge gebouw (zeven verdiepingen) herbergt 280 studentenwoningen. Dat grote aantal kon binnen de bouwhoogte worden gehaald door in het ontwerp te kiezen voor een constructie met dragende kolommen en slanke vloeren. Dat betekende automatisch dat er wel een relatief lichte gevel moest komen “terwijl je gezien de drukke weg en de akoestiek juist een zware gevel zou verwachten”, aldus Meester.

Aannemer Cordeel koos ervoor om de lucht- en waterdichte schil te laten uitvoeren door Blitta. Uit de door Blitta opgezette vergelijking tussen een traditionele HSB gevel en de SIPS gevel concludeerde Cordeel dat SIPS voor dit project de meest geschikte oplossing kon bieden. De gehele engineering van de gevels met de daarbij behorende verankeringen en dichtingen werd vervolgens door Blitta uitgevoerd in samenspraak met Mecanoo, Cordeel, Kingspan Unidek en de plaatwerkleverancier Cladding Partners.

Prefab Unidek SIPS gevelelementen waarop aluminium beplating als esthetische afwerking kan worden gemonteerd is een relatief slank systeem dat hoge prestaties levert op het gebied van constructieve sterkte, geluidwerendheid en isolatie. SIPS staat voor Structural Insulated Panel System.

De gevelelementen zijn met kozijnen en glas als prefab pakket naar de bouwplaats gebracht. Binnen tien weken was de complete gevel wind- en waterdicht. Foto: Sjef Prins – APA Foto

Dunner dan houtskelet

Mecanoo kende het systeem van een eerder project op de Uithof in Utrecht en is enthousiast over die keuze. “Een SIPS element kan net wat dunner zijn dan traditionele houtskeletbouw, waardoor je binnen meer ruimte over houdt.” De materiaalkosten zijn wel hoger, erkent Meester. “Maar de bouwsnelheid gaat enorm omhoog. Dus je wint uiteindelijk toch tijd en geld.”

Die snelheid was belangrijk, omdat het de bedoeling was dat het gebouw voor de aanvang van het collegejaar 2017-2018 zou worden opgeleverd. Gevelbouwer Blitta uit Venray monteerde in een hal bij Kingspan Unidek al de kozijnen en het glas in de gevelelementen, zodat dit prefab pakket in z’n geheel naar de bouwplaats kon. Dankzij dit systeem lukte het om de complete gevel (3600 vierkante meter) binnen tien weken wind- en waterdicht te krijgen en konden de meeste studenten op tijd hun intrek nemen in het gebouw. De eerste paal ging november 2016 de grond in.

BIM

Meester kijkt tevreden terug op de onderlinge samenwerking tussen alle partijen. “Wij hebben de basis neergelegd in een BIM-model en zowel Blitta als Kingspan Unidek als de constructeur en de aannemer legden hun modellen daar overheen. Zo kunnen wij snel zien of er afwijkingen zijn. Dat scheelt voor ons veel tijd in de controle. Het betekent minder faalkosten en een veel betere onderlinge afstemming.”

Suskasten

Binnen de strakke randvoorwaarden die studentenhuisvesting met zich meebrengt, was er ook nog de drukke locatie in de stad die om aanvullende maatregelen vroeg.

Meester: “Om de geluidsnormen binnen te halen, moet je suskasten plaatsen om de ventilatie te regelen. Maar dat zijn toch vrij lelijke, grote, zware, dingen.” Meester heeft dat noodzakelijk kwaad op een fraaie manier weten op te lossen door de suskasten te integreren in de architectuur van de gevel. Die oogt afwisselend: een deel van de aluminium beplating is als een harmonica gevouwen, wordt wat verderop uitgevouwen als plat vlak en verbergt als schuin element vervolgens de suskast. De beplating rond de suskast is uitgevoerd in composiet, maar heeft dezelfde uitstraling als de aluminium afwerking van de rest van de gevel. De vloeren gaan aan de buitenkant schuil achter gladde horizontale aluminium banden. Die strakke stroken scheiden de verschillende verdiepingen. Het levert een bijzonder gevarieerde gevel op, waarbij de verscheidenheid aan vormen voor meerwaarde zorgt in combinatie met de gekozen kleur, vindt Meester. “Het is een hele typische kleur met een parelmoerig effect, geen RAL-kleur overigens. Als je er langs loopt verandert de kleur in je beleving, van grijzig, gelig naar goud parelmoer, dat geeft een levendig effect.”

De Campus ligt op een drukke plek in de stad. Vanwege de geluidsnormen zijn er suskasten geplaatst om de ventilatie te regelen. Deze zijn op een bijzondere manier geïntegreerd in de gevel.

Kroon

De stedenbouwkundige randvoorwaarden schreven en transparante plint voor en een afwijkende bovenste verdieping. Meester: “Daar wijzen de suskasten dus precies de andere kant op, waardoor een soort subtiele kroon op het gebouw ontstaat.”

Meester kijkt zeer tevreden terug op het hele proces. Zowel op de samenwerking tussen alle partijen, het bouwproces en het uiteindelijke resultaat. “Wij vinden het zeer geslaagd. Het staat op een mooie, prominente en drukke plek in Rotterdam. Bij een belangrijke entree van de stad, tegenover het stadion van Excelsior. Ondanks alle strikte randvoorwaarden is het gelukt om een onderscheidend gebouw neer te zetten.”

Lees ook:

– Het woongebouw met 280 studentenwoningen is voorzien van een hoogwaardige SIP-gevel. De lichte en tegelijkertijd sterke Unidek SIPS gevelelementen waren een uitkomst voor de korte doorlooptijd en de constructie met slanke vloeren. Lees verder: Studentenhuisvesting Campus Woudestein in Rotterdam

In opdracht van aannemer Cordeel Nederland was Blitta vervolgens verantwoordelijk voor het compleet wind- en waterdicht maken van de 280 studentenwoningen op het complex. Daarbij is geanticipeerd op enkele uitdagingen: ten eerste was de totale doorlooptijd erg kort, waardoor snel ontwikkeld moest worden. Daarnaast was ook de montagetijd kort. En als genoemd was een lichte gevel vereist. Lees verder: Prefab Gevelelementen – Korte doorlooptijd

Reageer op dit artikel