artikel

Slimme parkeeroplossingen

Techniek

Strategische locaties en binnenstedelijke objecten vragen om slimme parkeeroplossingen. Oplossingen die rendabel, esthetisch en comfortabel zijn. Die zijn gebouwd met het oog op de toekomst, en zo waarde toevoegen aan hun omgeving. Als partner in prefaboplossingen biedt VBI maatwerk op alle niveaus. Oplossingen waarmee u vanuit de businesscase de meest hoogwaardige parkeerfaciliteiten kunt realiseren.

Slimme parkeeroplossingen

Grote overspanningen dragen bij aan de veiligheid en esthetische kwaliteiten van een parkeergelegenheid. Licht kan ruim naar binnen vallen en ook kunstmatige verlichting verspreidt zich beter in open ruimtes. Dankzij de betonnen druklaag – met of zonder gekleurde coating – zijn vloeren en plafonds glad afgewerkt waardoor de verlichting ook rustig oogt, zonder schaduwvlakken. Door de gladde afwerking werken de luchttoevoer en ventilatie optimaal, zowel in open als gesloten parkeergarages. Dit draagt bij aan een gezonder klimaat en minimaal rijgeluid. Minder kolommen betekent ook meer parkeergemak en een betere benutting van de ruimte. De gebruiker voelt zich veiliger. Hij heeft meer overzicht, wat ook de kans op schade verkleint. Dat is niet alleen belangrijk voor de automobilist, maar ook voor exploitanten en eigenaren.

Snelle bouw

Ondergronds of bovengronds, kanaalplaatvloeren zijn geschikt voor elke locatie. Ze vereisen weinig materiaal dankzij optimale doorsnedes, zijn demontabel en geschikt voor hergebruik. Dankzij prefab-constructie en een hoge bouwsnelheid is elke parkeergarage met een geringe constructiehoogte en eenvoudige detaillering in korte tijd te realiseren.

Parkeergarage RAI

De parkeergarage RAI heeft een bijzondere twist; niet alleen vanwege de wokkelvormige in- en uitritten die hoge verkeerssnelheden mogelijk maken, maar ook door de onderste verdieping die een uitzonderlijke 7,2 meter hoog is. Deze verdieping is multifunctioneel en ook als expo-, beurs- en congresruimte te gebruiken.

De bovenste lagen van het negen verdiepingen tellende gebouw bieden plaats aan circa duizend parkeerplaatsen. De constructie bestaat uit betonnen kolommen en balken in combinatie met kanaalplaatvloeren. Voor de flexibele extra exporuimte is gekozen vanwege de situering van de parkeergarage: precies tussen twee al bestaande exporuimtes in, waardoor de kans om deze te verbinden en uit te breiden anders verloren ging. Nu zijn de etages met de huidige vloerbelasting op termijn zelfs inzetbaar voor kantoorfuncties. Ook het dak biedt meerdere mogelijkheden om bij grote evenementen een extra paviljoen neer te zetten.

Ook al zijn de bovenste zeven lagen van de parkeergarage standaard, de wokkels, het dak en de hoge ruimte mét hoogwaardige afwerking maken de parkeergarage multifunctioneel, karakteristiek en aanpasbaar naar ontwikkelingen in de toekomst.

Constructie

Vloeren van VBI kunnen worden toegepast met een betonnen draagconstructie of in combinatie met stalen constructies. Bij ondergrondse parkeergarages is de combinatie met voorgespannen prefab brugliggers – in samenwerking met Spanbeton – uitermate geschikt omdat dit het bovendek versterkt. In de verdiepingen eronder worden dan kanaalplaatvloeren toegepast. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor pleinen, waarbij het bovendek periodiek zwaar kan worden belast. Het resultaat is een sterke en comfortabele garage.

Lees ook: Veilige en comfortabele parkeergarages

Afwerking

Bij de afwerking van een parkeergaragevloer is er de keuze uit een betonnen druklaag, gietasfalt, cementgebonden afwerking, coatings of wegtapijt – met elk een eigen effect op uitstraling, rijcomfort, geluid en onderhoud. Ook zijn er diverse keuzemogelijkheden op het gebied van brandwerendheid, waterhuishouding en milieuklasse. Onze innovatieve oplossingen garanderen hoe dan ook een laag materiaalgebruik en bij toepassing van VBI Groen een extra lage milieulast in de MPG en BREEAM MAT 1. Met oog voor duurzaamheid, in materialen en in gebruik.

Het RAI Parkeergebouw is genomineerd voor ARC17 Architectuur Award.

Projectgegevens

Project: Parkeergarage RAI, Amsterdam
Opdrachtgever: RAI Amsterdam Convention Centre
Ontwerp: Benthem Crouwel Architects
Uitvoerder: Aan de Stegge
Bedrijfshuisvesting Twello

Reageer op dit artikel