artikel

Wie is Vincent Callebaut?

Techniek

Vincent Callebaut van het gelijknamige architectenbureau is de ontwerper van de nieuwe woontoren Agora Garden in het Xinyi District in het hart van Taipei City. Tijdens de prijsvraag voor de invulling van de locatie in 2010 nam hij het op tegen onder andere Zaha Hadid en Fernando Menis. De oplevering van de toren is dit najaar. Maar wie is de ontwerper achter dit iconische gebouw?

Wie is Vincent Callebaut?

Vincent Callebaut (1977) werkt aan de integratie van plus-energie wolkenkrabbers die meer energie leveren aan hun omgeving dan dat zij verbruiken. Hij heeft verscheidene prijzen op zijn naam staan, een eervolle vermelding van de UIA voor zijn project ‘Houten Orchideeën’, een circulair winkelcentrum.

Aan het eind van dit jaar lanceert hij het concept Aequorea, bestaande uit een uit oceaanafval gemaakte 3D ‘Oceanscraper’. Hij wil hiermee het maritieme leven beschermen en een nieuwe beschaving creëren voor klimaatvluchtelingen en een oplossing bieden voor het plastic afval in de oceanen.

‘Gewone architecten hebben geen tijd om revolutionaire ideeën uit te denken of durven zulke project niet te lanceren.
We trachten het werk van de hedendaagse architecten te overstijgen, zij hanteren een bepaalde stijl, bijvoorbeeld een minimalistische stijl. Wij gaan verder.

Reguliere en innovatieve projecten

Naast al zijn plannen voor een duurzame wereld werkt hij ook aan ‘reguliere’ ontwerpen. ‘Een derde van ons werk bestaat uit het ontwerpen van openbare gebouwen zoals zwembaden, banken of musea. Hiervoor dingen we mee aan openbare aanbestedingen. Vier jaar geleden begonnen we op eigen initiatief nieuwe architectonische vormen te ontwikkelen als antwoord op de economische en ecologische crisis die we nu beleven.’

De innovatieve projecten van de hand van het bureau worden gesponsord door de klassieke ontwerpen. ‘Met die projecten streven we geen winst na’, zei Callebaut eerder in een interview. ‘Gewone architecten hebben geen tijd om revolutionaire ideeën uit te denken of durven zulke project niet te lanceren. We trachten het werk van de hedendaagse architecten te overstijgen, zij hanteren een bepaalde stijl, bijvoorbeeld een minimalistische stijl. Wij gaan verder.’

 

Utopisch

Ooit is aan hem gevraagd of hij niet bang is dat zijn torens broedplaatsen worden van sociale achterstand en criminaliteit. Het tegendeel blijkt. ‘In tegenstelling tot bijvoorbeeld de woningbouw in de Parijse voorsteden die allemaal eenheidsworst zijn waardoor zij ghetto’s worden, ontwerpen wij utopische projecten die uitgaan van volledig gemengd samenwonen, met zones voor winkels, ontspanning, wonen en werken door elkaar.’

 

Concreet

Net zoals projectontwikkelaars uit Vietnam, heeft ook Taiwan het bureau gevraagd voor urbanisatieplannen. De Twisted Tower is daar een voorbeeld van. ‘Ze verwachten van ons projecten die vertrekken vanuit utopische ideeën, maar die dan concreet worden uitgewerkt. Wij werken hiervoor samen met grote lokale architectenbureau. Elk land heeft andere reglementen over bouwen, materialen, brandveiligheid en urbanisatie. Hiervan kunnen wij leren.’

Bekijk ook: Render Ster van de Week – Vincent Callebaut’s Botanisch Centrum

Hoe zit het met Vlaanderen?

Hoe ervaart hij de Vlaamse architectuur? ‘Antwerpen heeft mijn voorkeur als oude stad en wereldhaven. Maar de stad bouwt zichzelf vol. Iedereen leeft in zijn eigen ‘schoenendoos’ die netjes in de rij staat aan een grote verkeersader. Alles is er gebaseerd op eigen vervoer. Het zou de reeds ingevulde ruimte beter moeten benutten en de steden compacter maken.’

Render Ster van de Week - Vincent Callebaut

Foto's

Reageer op dit artikel