artikel

Stiegl brouwerij in Salzburg geïsoleerd met hennep

Techniek

Bij de Stiegl brouwerij, Europa’s grootste particuliere brouwerij, speelt duurzaamheid al tientallen jaren een centrale rol in de bedrijfsfilosofie. Daarom besloten de bier-specialisten uit Salzburg (Oostenrijk) hun kantoorgebouw thermisch te isoleren met hennep isolatieplaten.

Stiegl brouwerij in Salzburg geïsoleerd met hennep

tekst: Caparol

Voor de productie van hun bieren worden duurzame, lokale grondstoffen gebruikt, die geproduceerd worden met zorg voor behoud én bescherming van hulpbronnen. “Duurzaam denken en produceren werpt zijn vruchten af; de juiste investeringen betalen zichzelf altijd weer terug” aldus eigenaar Heinrich Dieter Kiener.

De hennepvezels voor het gevelisolatiesysteem van Capatect komen eveneens van lokale boeren én hebben bijzondere ecologische en bouwfysische eigenschappen. De planten nemen tijdens het groeiproces grote hoeveelheden CO2 op, groeien snel, hebben geen kunstmest of pesticiden nodig en hebben een uitstekende isolatie- en geluidsabsorptiewaarde. Daarom was het een logische stap om voor een hennep gevelisolatiesysteem te kiezen voor het kantoorgebouw van de brouwerij.

Gevelopbouw

Het kantoorgebouw stamt uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Een thermische renovatie was noodzakelijk. Het aanbrengen van de hennep isolatie werd in twee fases uitgevoerd: 640 m2 in de eerste fase en 700 m2 in de tweede fase. De minerale, met carbonvezel versterkte wapeningsmortel zorgt voor een goede bescherming tegen stoten. Een rustieke pleisterlaag op siliconenhars basis is de toplaag van een perfect op elkaar afgestemd isolatiesysteem.

Gelijktijdig werd een energieoptimalisatie uitgevoerd door het vervangen van de ramen door isolatieglas. Het plaatsen van isolatieglas en thermische gevelisolatie door middel van hennep isolatie zorgt bij de Stiegl brouwerij voor een CO2 besparing van maar liefst 50,87 ton per jaar.

Foto's

Reageer op dit artikel