artikel

Nieuw urbanisme met baksteen

Techniek

Met twee projecten laat Deppe Backstein zien waartoe een intensieve samenwerking met architecten kan leiden: een bijzonder straatbeeld, een speels – maar samenhangend – gevelpatroon. Innovatie staat hoog op de kalender binnen de organisatie én bij de contacten met architecten en stedenbouwkundig ontwerpers.

Nieuw urbanisme met baksteen
foto: Stefan Müller

Volta Galvani

De innovatieve nieuwbouwwijk Volta Galvani in stadsdeel Woensel-West (Eindhoven) kenmerkt zich door een reeks bonte gevels, een gevarieerd aanbod van woon- en werkgebouwen en de vele openbare plekken en pleintjes. De wijk is ontworpen door Geurst & Schulze Architecten. Met een indrukwekkende stadspoort wordt de wijk ontsloten. Een deel van de metselwerk gevels is voorzien van een kleurrijke verflaag, waardoor een levendig, bijna oriëntaals beeld in deze stadswijk ontstaat. Deze sfeer wordt versterkt door het optische rasterwerk van de boog in de stadspoort.

 

Kolenkitbuurt

De metselwerk gevels van dit nieuw gebouwde woonblok in de Kolenkitbuurt in Amsterdam laten een ritmische geleding zien. Office Winhov maakte het ontwerp voor het woongebouw, dat een bijzonder en dynamisch gevelbeeld toont: met ramen van de vloer tot aan het plafond, een afwijkend ontwerp voor de plint van het gebouw en aandachtig gedetailleerde balkons en entreepartijen. Het gebouwensemble heeft een aantal gemeenschappelijke tuinen en hofjes, waarbij de overgang van publieke naar private ruimte op verschillende wijzen is vormgegeven.

 

Dit artikel komt uit de publicatie Post Piraeus, bekijk hier meer

Reageer op dit artikel