artikel

‘Hoe kritischer de architect – hoe liever’

Techniek

Voor elk project honderd procent aandacht. Dat is de houding van eigenaar Marc Mattijssen van Steenhandel Gelsing als architecten hem benaderen met een vraag. Opgegroeid tussen de bakstenen – Mattijssen komt uit een familie die sinds 1957 in de baksteenbranche werkzaam is – nam hij negen jaar geleden de steenhandel over van de laatste Gelsing-telg. Steenhandel Gelsing is onafhankelijk adviseur op het gebied van bakstenen en metselwerk en vertegenwoordigt vele fabrieken uit binnen- en buitenland: als een mediator tussen de ontwerper en de fabrikant’.

‘Hoe kritischer de architect – hoe liever’

Voor architecten oogt het als een snoepwinkel: de showroom annex het kantoor van Steenhandel Gelsing. Rij na rij met gebakken bouwproducten, in verschillende kleuren, formaten, texturen en al dan niet geglazuurd. Maar het komt zeer regelmatig voor dat Marc Mattijssen zijn kantoor verlaat en de architect of het project opzoekt. Want een locatiebezoek geeft ook weer input voor het advies dat zal volgen. Mattijssen vertaalt de esthetische wensen van een architect – soms op basis van een prille schets of referentiebeeld – naar een voorstel voor een metselwerk gevel die binnen budget, wettelijke randvoorwaarden en kwaliteitseisen kan worden gerealiseerd.

Gelsing adviseerde voor het woningbouwproject Zuiderspoor Rotterdam van Geurst & Schulze architecten: hoogwaardige strengpersbaksteen en keramische waterslagen in verschillende kleuren en formaten.

Zo rond de oplevering van het woonblok Piraeus – in het begin van de jaren negentig – maakte de baksteen als bouwproduct een enorme technische ontwikkeling door. Kleur, textuur, afwerking, formaat: de tot dan toe vrij bescheiden sorteringen van de steenfabrieken werden in ras tempo uitgebreid. En dan waren er ook nog nieuwe technische specificaties en kwaliteitseisen. Bij Steenhandel Gelsing is de kennis over al die ontwikkelingen en de verschillende toeleveranciers aanwezig. Als een ‘wandelende encyclopedie’ is Mattijssen de spil in veel ontwerpbeslissingen, ‘al zal ik nooit op de stoel van de architect gaan zitten!’. Onmogelijke vragen bestaan niet bij Steenhandel Gelsing. ‘Hoe kritischer de architect, hoe lastiger de opgave, hoe liever het me is’, lacht Mattijssen. ‘Want dan kan ik echt iets betekenen’..

Voor de Archiefbewaarplaats Delft werd op verzoek van Office Winhov een kolengestookte tafelpers (‘wasserstrich’) sortering ontwikkeld in Deens normaalformaat. Foto: Stephan Müller

Dit artikel komt uit de publicatie Post Piraeus, bekijk hier meer

Reageer op dit artikel