artikel

De kunst van het onzichtbare detail

Techniek

Natuurlijk streven we ernaar om met onze producten architecten te inspireren. Maar soms is het ook andersom: dat we door de manier waarop architecten met onze producten omgaan worden aangezet to innovatie. Vanuit de markt gedreven innovatie leidt tot inspirerende samenwerkingsverbanden en uiteindelijk tot prachtige projecten. Terwijl het vernuft soms geheel onzichtbaar is.

De kunst van het onzichtbare detail
fotografie: Reynaers aluminium

Hoe kan een kozijn een subtiele rol spelen in een robuuste gevelcompositie? Hoe slank kan het kader zijn ten opzichte van het open glasvlak en de dominerende gesloten gevelelementen om nog juist zichtbaar te zijn? Het zijn vragen waar een producent van kozijnprofielen niet elke dag bij stilstaat. Soms zijn er projecten die vragen om juist díe aandacht voor het detail.

Een architect als Jacq. de Brouwer zet de adviseurs van Reynaers bij veel van zijn projecten op scherp: bijvoorbeeld bij het project Avec in Tilburg. Bij dit project is de detaillering zo subtiel, dat het kozijn bijna onzichtbaar lijkt in de stedelijke compositie. Maar op het schaalniveau van het gebouw is het is er zeker en speelt het wel degelijk een belangrijke rol in de beleving van zowel de gevel als het interieur. De aluminium kaders ondersteunen de overgang tussen binnen en buiten: in beleving, in detail en als houvast – de firme greep op het glas tussen de stenen kaders. De kozijnen van Avec spelen in het stedelijke toneel de hoofdrol door er niet te zijn.


Het kantoorgebouw Avec in Tilburg door Bedaux de Brouwer Architecten

Reynaers Aluminium heeft een afdeling Research & Development waar veertig mensen dagelijks bezig zijn met het optimaliseren en uitbouwen van de gevelsystemen. Wanneer signalen uit de markt vragen om aanpassingen van het assortiment, wordt daar actief aan gewerkt. Zo is het zichtbaar-onzichtbaar detailleren onderwerp geweest van een nieuwe ontwikkeling, die heeft geleid tot de introductie van High Finity schuifdeursysteem, waarbij de bewegende elementen in wand en vloer lijken te verdwijnen. Met een geheel vlak bodemprofiel, is de overgang van binnen naar buiten in geopende stand vrijwel onzichtbaar en nauwelijks voelbaar.

Maar ook aan architecten die nog aan het begin staan van een project en het effect van hun keuzes willen beleven, reikt Reynaers de adviserende hand. In het hoofdkantoor in Duffel (België) is de Reynaers Campus ingericht, waar BIM-modellen in een virtual reality omgeving kunnen worden beleefd. Hier worden de details zichtbaar gemaakt op verschillende schaalniveaus en kan de impact van de kozijnkeuze direct worden beoordeeld. En als dat kozijn omwille van het architectonisch plan onzichtbaar moet zijn, dan gaat Reynaers Aluminium daar graag in mee.

Dit artikel komt uit de publicatie Post Piraeus, bekijk hier meer

Reageer op dit artikel