nieuws

Den Haag krijgt woontorens bovenop Utrechtsebaan

Stedenbouw

Den Haag krijgt woontorens bovenop Utrechtsebaan
Bouwplaats. Beeld Shutterstock

Een consortium van Heijmans Vastgoed, Kondor Wessels Vastgoed en Amvest gaat een deel van de Utrechtsebaan in Den Haag overkluizen en bebouwen. Op het tunneldak komt een appartementencomplex met twee torens. De startbouw is mogelijk al eind 2020.

Dat schrijft wethouder Boudewijn Revis van Stadsontwikkeling en Wonen eind 2019 in een brief aan de Haagse gemeenteraad. De overkluizing is gepland ter hoogte van de Malietoren en het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, waar medio 2021 de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer komt. Het plan heeft de werktitel De Vrijheidsplaats, genoemd naar de aanpalende snackbar De Vrijheid aan de Bezuidenhoutseweg.

70 meter torens

Het plan bestaat uit een appartementencomplex en een levendige plint, dat boven de Utrechtsebaan wordt gebouwd. Het complex omvat twee torens van ongeveer 70 meter hoog met in totaal 350 appartementen. Het zwaartepunt van het programma ligt op appartementen voor een- en tweepersoonshuishoudens, waarvan 30 procent sociale huur. De bebouwing is voorzien aan de zijde van de Bezuidenhoutseweg. Aan de kant van de Theresiastraat blijft (voorlopig) een opening boven de Utrechtsebaan, aldus wethouder Revis.

Tweede Kamer

De verwachting is dat het stadsbestuur in de eerste maanden van 2020 een besluit neemt over de nota van uitgangspunten. In de loop van dit jaar wil het college starten met de bestemmingsplanprocedure. De startbouw moet idealiter eind 2020/begin 2021 plaatsvinden. Zo wil Den Haag overmatige hinder als gevolg van bouwwerkzaamheden voor de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer tot een minimum beperken.

Groene overkluizing

Achter de Malietoren wordt nog een deel van de Utrechtsebaan overkluisd, niet voor vastgoed- maar natuurontwikkeling. Deze groene overkluizing dient als verbreding van de huidige smalle overweg. Kantoorwerknemers en omwonenden kunnen zo prettiger van het Haagse Bos naar de Koekamp fietsen en lopen. De werkzaamheden voor de overkluizing starten naar verwachting al deze maand en duren tot mei 2020.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel