nieuws

Team SDK Vastgoed, Studioninedots en DELVA geselecteerd voor herontwikkeling EKP ’s-Hertogenbosch

Stedenbouw

Team SDK Vastgoed, Studioninedots  en DELVA geselecteerd voor herontwikkeling EKP ’s-Hertogenbosch
Team SDK Vastgoed bestaande uit Studio Ninedots, Delva en Volker Wessel transformeren EKP Den Bosch. Beeld Studioninedots

Het EKP-terrein in de Bossche Spoorzone wordt door gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels) getransformeerd tot een levendig en creatief woon-, werk- en leergebied. In teamverband met Studioninedots en DELVA Landscape Architecture|Urbanism werd een ontwikkelstrategie en een ontwerp opgesteld.

Toelichting Studioninedots – Vliegwiel van de gebiedstransformatie is de permanente vestiging van kunstacademie AKV|St.Joost in het voormalige EKP-gebouw. In reactie daarop is een gemengd programma geïntegreerd met openbare ruimte, mobiliteit en natuur. EKP wordt op meerdere niveaus weer verbonden met de stad en krijgt een sterke creatieve identiteit. Op locatie maakten de Gemeente ’s-Hertogenbosch, NS Stations en PostNL vandaag de winnaar van de tender bekend.

Team SDK Vastgoed bestaande uit Studioninedots, Delva en Volker Wessel transformeren EKP Den Bosch. Beeld Proloog

Beeld Proloog

Creatieve biotoop

Centraal op het EKP-terrein staat het voormalige postsorteer-gebouw dat nu tijdelijk wordt gebruikt door de kunstacademie. De ruimtelijkheid en de ongepolijste uitstraling maken het voor studenten en docenten een inspirerende werk- en onderwijsplek. Het team van ontwikkelaar en ontwerpers heeft de functie van culturele aanjager herkend en willen koesteren voor het gebied. Door hier naast onderwijs plek te bieden aan creatieve werkruimtes en horeca, is het pand gered van de sloop.

Team SDK Vastgoed bestaande uit Studioninedots, Delva en Volker Wessel transformeren EKP Den Bosch. Beeld Proloog

Beeld Proloog

KuBus

Onder de naam KuBus (Kunst & Business) wordt het complex getransformeerd voor permanent gebruik, maar is straks niet ‘af’; het zal ruimte laten voor experiment en onvoorspelbaarheid. Die kracht en het daarbij behorende programma maken van KuBus het kloppend hart van EKP.
De uitstraling van KuBus reikt tot ver buiten het gebouw. De openbare ruimte op het EKP-terrein, een reeks paviljoens en de plinten van de gebouwen, faciliteren alle de creatieve vibe die de typering van het EKP-terrein als cultuurlandschap eer aan doet. Daarmee is het gebied een schakel in de Bossche cultuur-as, met onder meer Verkadefabriek, Tramkade en Grassoterrein. Het jonge en dynamische EKP verrijkt zo de Bossche positie van Cultuurstad van het Zuiden.

Team SDK Vastgoed bestaande uit Studioninedots, Delva en Volker Wessel transformeren EKP Den Bosch. Beeld Proloog

Beeld Proloog

Groen en water

KuBus sluit aan op zijn omgeving met een dynamisch woon-werkmilieu. De gebouwen staan er in een open structuur en langs diagonale zichtlijnen die vanuit de stad rond EKP alle in een rechte lijn naar KuBus voeren. Het weefsel van pleinen en zichtassen voegt zich volledig in die compositie. De plinten van de gebouwen bieden plaats aan onder meer ateliers en creatieve bedrijvigheid; erboven wordt gewoond.

Team SDK Vastgoed bestaande uit Studioninedots, Delva en Volker Wessel transformeren EKP Den Bosch. Beeld Proloog

Beeld Proloog

De openbare ruimte in het gebied is ontworpen als een dwaalmilieu waar steeds iets te ontdekken valt. Daarbij versterken groen en water het natuurgevoel. Onderdeel van dit landschap is de oever van de Dieze die opnieuw wordt ingericht om van EKP een wijk met een aantrekkelijk waterfront te maken. Water is hét leidend thema in de maatregelen die EKP tot duurzaam, gezond en natuur-inclusief gebied maken.

Projectinformatie

Opdrachtgever, ontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels)
Opgave Transformatie EKP-terrein, ’s-Hertogenbosch
Plot 4,5 ha
Bvo 75.000 m²
Ontwerp-realisatie 2019 – 2027
Architect Studioninedots
Designteam Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam Sem Holweg, Wouter Hermanns, Isabel Albert Lopez, Laura Berasaluce, Marina Bonet, Anna Ewa Bozek
Landschap DELVA Landscape Architects|Urbanism
Partners AKV|St.Joost, Skonk
Adviseurs Peutz, Sweco, VOLQ, Huisman & Van Muijen, WSP InfraOntwikkeling
Beeld Proloog

 

Lees ook:

Winnaar ARC19 Development Award: Kantoorgebouw Schubertsingel in Den Bosch

Reageer op dit artikel