nieuws

NL Urban Solutions wint competitie Jinghe Rivier in China

Stedenbouw

NL Urban Solutions heeft de eerste prijs gewonnen in een internationale landschapsontwerp competitie. De jury was vol lof over het ontwerp voor de Jinghe rivier in Xi’an, China, met name vanwege de ecologische en natuurlijke benadering en innovatieve ideeën.

Jinghe New City is één van de vijf ontwikkelingsgebieden in Xixian New District. De verwachting is dat een half miljoen inwoners het oppervlak van 21,7 vierkante kilometer zullen gaan bevolken. Door het gebied loopt de natuurlijke Jinghe rivier.

Jinghe River (CN) door NL Urban Solution

Uiterwaard met loopbruggen

NL Urban Solutions (NLUS) maakte een plan voor de 17 kilometer lange rivieroever die door de de toekomstige stad zal kronkelen. In het plan combineert het stedenbouwkundig bureau oplossingen voor de overstromingsveiligheid met ecologische herstel van de rivier; de ‘dynamische rivierbalans’ wordt hersteld en leefgebieden voor lokale flora en fauna worden gecreëerd.

Het plan omvat een uiterwaard, parken aan de rivier, wetlands, meren én een vijf kilometer lange boulevard met 80000 vierkante meter commerciële ruimte. Het doel is Jinghe New City als toerischtische bestemming op de kaart te zetten door de ‘rijke geschiedenis, unieke cultuur en het erfgoed van de regio te laten samenvloeien.’

Jinghe River (CN) door NL Urban Solution

Pleinen en 

De jury roemde de systematische en integrale aanpak, het geavanceerde ontwerpconcept en de professionele kennis van waterbeheer. “Hoewel veel bedrijven een ecologische rivier proberen te creëren, is het ontwerp van NLUS het enige dat dit doel echt kan bereiken. In het conceptontwerp zijn ecologische maatregelen goed geïntegreerd in het landschap”, zegt jurylid Jiancang Jie.

Foto's

Reageer op dit artikel