nieuws

MVRDV ontwerpt duurzaam masterplan en nieuwbouw Jaarbeurs

Stedenbouw

MVRDV ontwerpt duurzaam masterplan en nieuwbouw Jaarbeurs
Masterplan Jaarbeurs Utrecht door MVRDV. Beeld MVRDV

MVRDV ontwierp een compact en open gebouw met een groen dak geschikt voor stadsnatuur en evenementen. De nieuwe Jaarbeurs wordt het kloppend hart van een nieuw stadsdeel dat eromheen zal worden ontwikkeld. De buurt ten westen van station Utrecht Centraal – nu gedomineerd door logistiek, auto’s en parkeerplaatsen – zal veranderen in een levendig en duurzaam Jaarbeursdistrict.

Hoe zorg je ervoor dat je een groen, duurzaam en innovatief beurs-, event- en congrescentrum ontwerpt én tegelijk de omliggende buurt een belangrijke impuls geeft? Met die vraag kwam Jaarbeurs naar MVRDV.

Na een tweejarig traject, waarin ook intensief is overlegd met de gemeente, lanceren MVRDV en Jaarbeurs samen een ambitieus masterplan voor het gebied aan de onderbenutte ‘achterzijde’ van station Utrecht Centraal. Het resultaat is een district ter grootte van 600.000 vierkante meter dat is ontworpen rondom een 120.000 vierkante meter tellend beurs-, event- en congrescentrum dat internationaal zijn weerga niet kent.

Masterplan Jaarbeurs Utrecht door MVRDV. Beeld MVRDV

Beeld MVRDV

Stadsoase

MVRDV ontwierp de nieuwe Jaarbeurs als een duurzaam gebouw dat zich naar alle kanten toe opent. Het is compact en efficiënt ontworpen, waardoor er meer ruimte is voor woningen. De nieuwe Jaarbeurs krijgt een groen, deels publiek toegankelijk dak waar ruimte is voor stadsnatuur, evenementen, recreatie, wateropslag en energie-opwekking. Ingebed in een autoluwe omgeving, fungeert het beursgebouw als ware ‘stadsoase’.

Het nieuwe beurs-, event- en congrescentrum wordt het kloppend hart van het Jaarbeursdistrict, waarin alles draait om leefbaarheid. Een grote verandering voor een gebied dat momenteel wordt gedomineerd door logistiek, auto’s en parkeerplaatsen. In het masterplan verdwijnen zij uit beeld en maken plaats voor een fijnmazig netwerk van prettige straten en pleinen.

Masterplan Jaarbeurs Utrecht door MVRDV. Beeld MVRDV

Beeld MVRDV

Nieuwe verbindingen

Ruggengraat van de wijk wordt de autovrije Jaarbeursboulevard die de hoofdroute vormt van het station naar de beurs en de achterliggende wijken. De kade langs het Merwedekanaal krijgt een horecabestemming. Utrechters, beursbezoekers en toeristen kunnen daar straks op een van de terrassen genieten van een drankje in de zon. De menselijke maat keert terug: het Jaarbeursdistrict wil een buurt worden waar verschillende doelgroepen zich thuis zullen voelen.

“Het is zeldzaam dat een private partij niet alleen in een eigen gebouw investeert maar ook de omgeving in de plannen meeneemt,” zegt architect en stedenbouwkundige Winy Maas. “Dit masterplan laat zien dat Jaarbeurs hart heeft voor de stad en het aandurft buiten de gebaande paden te denken. Zo kunnen we het centrum, stationsgebied, Merwedekanaalzone en Kanaleneiland op een goede manier met elkaar verbinden.”

Naar verwachting zal in 2023 worden gestart met de bouw van het beurs-, event- en congrescentrum. Het masterplan voor het Jaarbeursdistrict is ontwikkeld in samenwerking met SITE Urban Development.

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel