nieuws

Campusuitbreiding adidas-hoofdkantoor in Herzogenaurach (D) opgeleverd

Stedenbouw

In Herzogenaurach (D) is de campusuitbreiding van 14.000 m2 voor het adidas-hoofdkantoor opgeleverd. Het ontwerp is van LOLA Landscape Architects. Het bureau maakte heldere stervormige openbare ruimtes en een grote waterpartij. Het landschapsontwerp vormt een sterke visuele compositie met de architectuur van de nieuwe gebouwen die op deze voormalige militaire vliegbasis zijn gebouwd.

Toelichting LOLA Landscape Architects – Bij het betreden van World-of-Sports vallen de gele en rode kruispunten meteen op. Deze twaalf meter brede felgekleurde stars vormen de verbindende factor in het landschap en de kruispunten waar adidas-medewerkers elkaar ontmoeten en sociale activiteiten plaatsvinden. LOLA’s nieuw ontworpen waterpartij verbindt in één oogopslag het openbare en private deel van de campus, waardoor een hek overbodig is. Hiermee wordt het open perspectief van adidas’ hoofdkantoor versterkt.

Red Star Bike-Shelter. Beeld Hanns Joosten

Op de red star begint voor alle bezoekers de adidas ervaring met een walk of fame, met prominente voet en handafdrukken van onder andere Zinedine Zidane en Stan Smith, en een bronzen standbeeld van oprichter Adi Dassler. Aan een van de uiteinden integreerde LOLA een fietsenstalling in het ontwerp.

Op en rond de sterren zijn verschillende soorten programma’s geplaatst die verwijzen naar de diversiteit aan sporten waar adidas om bekend staat. Waaronder een multi-veld voor voetbal, rugby- en hockeywedstrijden, een skatepark en trampolines waar werknemers tijdens een pauze of op weg naar vergaderingen stoom kunnen afblazen.

Lake Arena. Beeld Janss Joosten

Lake Arena. Beeld Hanns Joosten

Waterbuffer

Door het meer wordt de ruimte tussen de nieuwe campusgebouwen Halftime (COBE architects) en ARENA (Behnisch architects) optisch afgesloten. Dit verbetert het uitzicht, reflecteert de architectuur en bomen en brengt het licht. Bovendien zorgt het meer voor water aan de grasvelden en bomen van de campus in droge perioden en buffert het dak- en oppervlaktewater in regenachtige seizoenen – gelijktijdig koelt het de Halftime.

Het heldere, uitgesproken en kleurrijke ontwerp dat zo kenmerkend is voor adidas, is ingebed in alle lijnen en vormen. Het leidt bezoekers op een duidelijke manier langs de verschillende gebouwen – zoals een Engelse landschapstuin van de 21ste eeuw. Verschillende tuinen en zitplaatsen verrijken de pleinen en verbindingspaden over de campus; een bank van 54 m lang, ontworpen door Chris Kabel, grenst aan de tuin bij de hoofdingang van ARENA. En een en trapsgewijze zithoek met felgele parasols kijkt uit over de campus en het meer. Deze campus ademt de sfeer van het merk zonder dat het logo prominent aanwezig is ‘je bevindt je in het adidas-landschap van de toekomst’.

Binnen het masterplan van het adidas hoofdkantoor is voorzien dat vanaf 2020 de volgende fase zal worden gestart. Het oudere deel van de adidas-campus wordt getransformeerd met de toevoeging van 2 extra sterren, meer groen en recreatieve functies.

Projectgegevens

Grootte: 14.3 hectare
Ontwerp: LOLA Landscape Architects
Client: adidas AG
In samenwerking met:
– technisch landschapsontwerp: WGF Objekt Nürnberg
– ingenieur: WPW GmbH Saarbrücken
– bouwfirma: Max Bögl and Biedenbacher GmbH
– skate park: Yamato
– custom meubilair: Chris Kabel

Lees ook:

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel