nieuws

Achthonderd woningen in Nieuw Kralingen stap dichterbij

Stedenbouw

Achthonderd woningen in Nieuw Kralingen stap dichterbij
Kralingen Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft samen met ontwikkelaars Heijmans en ERA Contour vanmiddag de handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst voor de woonwijk Nieuw Kralingen. In de overeenkomst staan afspraken over onder meer het woningbouwprogramma, de taakverdeling en de kosten. De bouw van Nieuw Kralingen start in 2021.

De ontwikkelaars werken, zo schrijft de gemeente Rotterdam, samen als de Ontwikkel Combinatie Nieuw Kralingen (OCNK) en bouwen samen met de gemeente maximaal 800 woningen aan de westkant van het Kralingse bos.

Als ontwerpers zijn vanuit een longlist van 12 architectenbureaus door de Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen in samenwerking met West 8 en de gemeente Rotterdam vier architectenbureaus geselecteerd voor het ontwerp van Nieuw Kralingen. De gekozen architectenbureaus zijn V8 Architects, Architectuur maken, Hans van der Heijden architect, Braaksma & Roos.

De ligging van Nieuw Kralingen is uniek. Aan het Kralingse Bos én vlakbij het bruisende centrum van Rotterdam. In deze gemengde stadswijk bouwen de samenwerkende partijen woningen voor gezinnen met hogere inkomens die in ruime woningen in de buurt van het centrum willen wonen. Voor Rotterdam is het belangrijk dat er voor deze woningzoekenden een passende woning is, zodat ze de stad niet hoeven te verlaten.

Gebiedsvisie Nieuw Kralingen

Op 14 juni 2018 stelde de gemeenteraad de Gebiedsvisie Nieuw Kralingen al vast. Daarin staat onder meer dat er een goede balans in de wijk moet zijn. Van de 800 woningen is het grootste gedeelte koopwoningen vanaf 400.000 euro, maar de ontwikkelaars bouwen ook 80 sociale huurwoningen, ongeveer 80 huurwoningen in het middensegment en 50 koopwoningen met een prijs tot 400.000 euro. Aan de noordkant van de woonwijk ontstaat een nieuwe bedrijvenstrook.

Nieuw Kralingen wordt gebouwd aan het Kralingse Bos. Beeld via www.nieuw-kralingen.nl

Nieuw Kralingen wordt gebouwd aan het Kralingse Bos. Beeld via www.nieuw-kralingen.nl

Asfalt maakt plaats voor bomen en groen

De Bosdreef wordt in noordwestelijke richting verplaatst, zodat de bewoners van Nieuw Kralingen direct toegang tot het bos hebben. Nieuw Kralingen is een wijk met veel groen, dat op deze manier goed aansluit bij de bosrijke omgeving. Het verkeer wordt dan ontsloten in het verlengde van de Gordelweg. Via deze nieuwe route kan het verkeer vanuit Alexanderpolder, het Centrum, Noord en Kralingen-Crooswijk bereiken en andersom.

Verplaatsing uitvoeringslocatie Stadsbeheer

De ontwikkelcombinatie heeft de gronden van het bedrijventerrein Boezembocht gekocht. Op deze plek en op het terrein van de uitvoeringslocatie van Stadsbeheer, ook wel bekend als de kwekerij van de gemeente Rotterdam, wordt de nieuwe wijk gebouwd. De uitvoeringslocatie van Stadsbeheer verhuist naar de Melanchtonweg en de Fairoaksbaan. Daar is genoeg plek voor de opslag, de kwekerij, het bomendepot en het kantoor van Stadsbeheer. Bijna alle overige bestaande bedrijven in de directe omgeving zijn ingepast en blijven in het gebied actief.

Meer informatie 

Lees ook

Gebiedsvisie Nieuw Kralingen vastgesteld

Reageer op dit artikel