nieuws

OMA wint met BEING Development competitie herontwikkeling VDMA terrein Eindhoven

Stedenbouw

OMA wint met BEING Development competitie herontwikkeling VDMA terrein Eindhoven
©Proloog. Courtesy of OMA.

De competitie voor de herontwikkeling van het VDMA-terrein in het centrum van Eindhoven is gewonnen door OMA/David Gianotten samen met Being Development. Voor de totstandkoming van het plan van 75.000 vierkante meter werkte OMA nauw samen met diederendierrix, FABRICations, NUL ZES, DELVA Landscape Architecture/ Urbanism, DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs, Techniplan Adviseurs, Rebel, Fakton en De Meeuw/ VDL.

Toelichting OMA – De momenteel gedeeltelijk ongebruikte site van het Van der Meulen-Ansems terrein, gekenmerkt door industrieel erfgoed, wordt getransformeerd tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte. Bijzondere kenmerken van de nieuwe ontwikkeling zijn de Brainport Frontdesk ter ondersteuning van creatieve initiatieven, een duurzaamheidscentrum en een microbos – een dichtbegroeid bos met lokale vegetatiesoorten. Het herontwikkelde VDMA zal voorzien in lokale woningbehoeften en ruimte bieden aan innovatieve technologiebedrijven.

VDMA Eindhoven ©Proloog. Courtesy of OMA.

VDMA Eindhoven ©Proloog. Courtesy of OMA

Het plan geeft een nieuwe culturele invulling aan vier bestaande waardevolle panden en introduceert vijf nieuwe gebouwen met een mix van wonen, werken en inspireren toe. De oude Luciferfabriek uit de 19e eeuw, een van de belangrijkste gebouwen op de site die representatief is voor de vroege geschiedenis van Eindhoven als Lichtstad, zal in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden om culturele, educatieve en retailprogramma’s te huisvesten. De oude garage op het terrein wordt getransformeerd tot een flexibele openbare ruimte voor tentoonstellingen, evenementen en theatervoorstellingen. Een van de unieke kenmerken van het nieuwe VDMA is een microbos met verschillende vegetatiesoorten uit de natuurlijke omgeving van Eindhoven dat een derde van het terrein inneemt. Het stadsbos herinnert bewoners, kantoorgebruikers en voorbijgangers aan de waardevolle natuurlijke hulpbronnen van de stad.

Het plan vormt de perfecte overgang tussen de binnenstad, stationsomgeving en omliggende woonwijken. Nieuwe woontorens zijn ontworpen als gestapelde volumes die overeenstemmen met de verschillende stedelijke schalen van de omgeving. De onderste volumes krijgen glazen gevels die refereren naar de industriële architectuur van Eindhoven. Gevels van de bovenste volumes zijn ontworpen met een focus op duurzaamheid, met onder andere groene wanden en kinetische PV-panelen die gedurende de hele dag zonne-energie optimaliseren.

VDMA Eindhoven ©Proloog. Courtesy of OMA

VDMA Eindhoven ©Proloog. Courtesy of OMA

Woningbouw

Het gevarieerde woonprogramma van meer dan 500 woningen bestaat uit een combinatie van sociale en middeldure huurwoningen, vrijesectorwoningen en woningen voor een woongenootschap. Een volume van vijf verdiepingen met grote vloerplaten vouwt zich om het microbos heen en biedt ruimte aan co-working spaces die ideaal zijn voor tech bedrijven en startups. Een openbare route verbindt alle culturele functies, retail- en buitenruimtes op verschillende niveaus binnen het terrein, en linkt VDMA aan het stadscentrum.

Lees ook:

OMA ontwerpt Wafra-toren in Koeweit

Foto's

Reageer op dit artikel