nieuws

Huurders kopen Keilepand van gemeente Rotterdam

Stedenbouw

Huurders kopen Keilepand van gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam verkoopt het Keilepand aan vertegenwoordigers van het KeileCollectief. Het pand in Merwe-Vierhavens (M4H) stamt uit 1922 en wordt door de kopers duurzaam ontwikkeld tot een plek voor kennisdeling en ontmoeting. In het Keilepand zijn GROUP A, SANT Interiors, Woodwave, Bekkering Adams architecten, De Urbanisten, HP architecten, NIEMAN De Raadgevende Ingenieurs, Brandsing Meubelmakers, Rechtstreex, en Boulder Neoliet gehuisvest.

Het KeileCollectief (een samenwerkingsverband van ontwerpers, makers en doeners), is sinds 2015 op deze locatie gevestigd en speelt een actieve rol in het gebied. Ze doen dit onder andere door het organiseren van Aankeilen!; een reeks thematische debatavonden over de gebiedsontwikkeling van Merwe-Vierhavens. Uitgangspunt daarvoor is het eerder dit jaar door de gemeente Rotterdam vastgestelde Ruimtelijk Raamwerk M4H (genomineerd voor de ARC19 Stedenbouw Award).

Na de overdracht staat een verdere verduurzaming van het historische pand gepland. Een nieuw dak en gevelrenovatie zorgen voor een betere isolatie. Een vernieuwde centrale hal behoort ook tot de investeringen. In het Keilepand zijn GROUP A, SANT Interiors, Woodwave, Bekkering Adams architecten, De Urbanisten, HP architecten, NIEMAN De Raadgevende Ingenieurs, Brandsing Meubelmakers, Rechtstreex, en Boulder Neoliet gehuisvest.

Expositieruimte KeileZaal

In het voorjaar van 2020 verhuist ook het kantoor van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) naar het Keilepand. Bij speciale gelegenheden als Art Rotterdam Week en Wereldhavendagen is het pand voor publiek geopend en worden er in de centrale hal onder de naam KeileContemporary regelmatig wisselende exposities georganiseerd. Vanaf september 2020 is de KeileZaal de hoofdlocatie van de IABR-2020-Down to earth.
Rotterdam Makers District.

Rotterdam Makers District

Het gebied wordt samen met ontwikkelaars en andere ‘stadsmakers’, opnieuw vormgegeven. Dat willen de partijen doen volgens een andere dan de traditionele benadering ‘haven eruit, stad erin’. Het Ruimtelijk Raamwerk dat nu is vastgesteld biedt de eerste richtlijnen voor de invulling van het gebied.Met het raamwerk weten ontwikkelaars, bedrijven en andere geïnteresseerden in het gebied welke kansen er liggen, welk kwaliteitsniveau wordt gevraagd en wat er van hun wordt verwacht. Het Ruimtelijk Raamwerk vormt de basis voor een nieuw bestemmingsplan en de onderbouwing voor toekomstige investeringen.

Lees ook:

Ruimtelijk raamwerk voor M4H het Rotterdam Makers District

 

Kader gebiedsontwikkeling voor district Merwe-Vierhavens vastgesteld

 

 

Reageer op dit artikel