nieuws

De Zwarte Hond ontwerpt De Caap in Capelle aan den IJssel

Stedenbouw

De Zwarte Hond ontwerpt De Caap in Capelle aan den IJssel
Beeld De Zwarte Hond

Rivium in Capelle aan den IJssel ondergaat de komende tien jaar een grote transformatie: van bedrijventerrein naar woonwijk met zo’n 5.000 woningen. In opdracht van Woonfront Rivium Capelle aan den IJssel ontwerpt De Zwarte Hond De Caap: een duurzaam, levendig en groots gebouw dat voorwaarden creëert voor een bruisende woonwijk. Met zo’n 1.700 woningen en veel voorzieningen is De Caap de kickstarter van de gebiedsontwikkeling. Na feedback van gemeente en opdrachtgever gaat De Zwarte Hond het voorlopig ontwerp verder uitwerken.

Toelichting De Zwarte Hond – Samen met de Rivium Boulevard vormt De Caap het hart van de nieuwe wijk. De bewoners van het gebouw zorgen voor bloei van de voorzieningen op straatniveau, zoals supermarkt, horeca en de zelfrijdende Parkshuttle-busjes; de voetgangers en fietsers op straat zorgen voor levendigheid. In het blok komen koop- en huurwoningen in alle maten: studio’s, appartementen, ruime penthouses en beneden-bovenwoningen met ingang op de begane grond, aan de straatkant of binnentuin.

Capelle Rivium De Caap Beeld de Zwarte Hond

Beeld de Zwarte Hond

Levendig

Het gebouw met een hoogte van 150 meter is het landmark van het nieuwe Rivium. In het ontwerp is veel aandacht voor een levendige plint met winkels en horecagelegenheden, afgewisseld met de voordeuren van huizen. Stedelijk zijn de gezamenlijke entrees naar de woningen. Deze stadsfoyers bieden ruimte voor ontmoeten, werken en recreëren en verbinden de straat met het grote binnenhof. In het hart van het gebouw komt een grote supermarkt met een foodcourt.

Capelle Rivium De Caap Beeld de Zwarte Hond

Beeld de Zwarte Hond

Mobiliteit van de toekomst

De Caap wordt een hedendaags stadsblok, met aandacht voor duurzame mobiliteit. De nadruk ligt op vervoersmiddelen als de fiets en de zelfrijdende elektrische Parkshuttle. Door fietsparkeren slim op te lossen wordt fietsgebruik gestimuleerd. De auto parkeren gebeurt ondergronds en in een parkeergarage van acht lagen. De parkeergarage is in de toekomst, als het autogebruik is afgenomen, om te bouwen naar andere functies.

Capelle Rivium De Caap Beeld de Zwarte Hond

Beeld de Zwarte Hond

De krachtige iconische vorm en grootte van het gebouw werken op regionale schaal. Meer ingezoomd zorgen de getrapte gebouwdelen voor aangename straatprofielen in de wijk en voorkomen ze windhinder.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel