nieuws

ARC19 Stedenbouw Award gaat naar Belvédère Maastricht

Stedenbouw

ARC19 Stedenbouw Award gaat naar Belvédère Maastricht
Belvédère Maastricht door Palmbout en gemeente Maastricht is de winnaar van de eerste ARC19 Stedenbouw Award

De eerste ARC19 Stedenbouw Award gaat naar het project Belvédère Maastricht. Dit project van Palmbout Urban Landscapes en de gemeente Maastricht transformeert de achterkant van de stad tot een nieuwe stedelijke hotspot. De jury looft het lef dat het plan toont en de gevolgde strategische benadering. Belvédère laat zien dat stedenbouw een publiek vak van lange adem is.

Belvédère Maastricht door Palmbout en gemeente Maastricht is een van de grotere stedenbouwkundige projecten van de laatste jaren.  Het reikt vanaf de noordwestelijke binnenstad tot aan de periferie bij de Belgische grens. Het gebied biedt door zijn hoogteverschillen weidse uitzichten op de stad en het Maasdal. Er liggen relicten van oude vestingwerken en 19e eeuwse kanalen en sluizen, doorsneden door de snelweg-afritten van de Noorderbrug die daar pardoes in de stad aanlandden. Het gebied werd geplaagd door verkeersopstoppingen en verwaarlozing, maar kende ook weifelende initiatieven tot vernieuwing.

Belvedere Maastricht: (vlnr) Noorderbrug, Frontenpark en Sphinxkwartier 2019 (foto Aron Nijs)

Uit het juryrapport: ‘In Belvédère is het ruimtelijk raamwerk op verschillende schaalniveaus uitgewerkt, tot op het niveau van de straat. Belvédère werkt effectief aan de condities voor ontwikkelingen op lange termijn. Het laat zien welke impact een ontwerp kan hebben en wat je als ontwerper voor elkaar kunt krijgen. Het plan is radicaal in zijn ingreep door een weg te verplaatsen’. De jury denkt dat het project juist op dit vlak en gezien de vraag hoe je snelwegmilieus op een humane wijze kunt verstedelijken, uitermate actueel is. ‘Een plan dat lef toont en verantwoordelijkheid neemt en tegelijkertijd vol inzet op uitvoering. Een plan dat een duurzaam antwoord bevat op de stedelijke opgave en dat doet met een strategische ingreep. Een plan bovendien dat laat zien dat stedenbouw een publiek vak van lange adem is.’

Belvedere Maastricht door Palmbout

Masterplan Belvédère Maastricht, 2015

ARC19 Stedenbouw Award

De ARC19 Stedenbouw Award wordt dit jaar voor de eerste maal uitgereikt. Ze wil professioneel stedenbouwkundig werk stimuleren en breed onder de aandacht brengen. De Award wordt toegekend aan een plan dat een positieve impact heeft, respectievelijk zal hebben op de fysieke- en milieukwaliteit van een gebied en op het economische en sociale welzijn van een gemeenschap. Het plan hoeft niet te zijn uitgevoerd, maar dient daar wel zicht op te geven.

Nominaties ARC19 Stedenbouw Award bekend

De genomineerden van de ARC19 Stedenbouw Award

Nominaties

De genomineerde projecten voor de ARC19 Stedenbouw Award zijn Ruimtelijk Raamwerk Merwe-Vierhavens Rotterdam door Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en DELVA Landscape Architecture | Urbanism; Ontwikkelingsplan Nieuw Gent door De Nijl Architecten en Belvedere Maastricht door Palmbout Urban Landscapes en Gemeente Maastricht. Dit maakt de jury onder leiding van Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond, stadsbouwmeester Groningen) bekend.

Jury

De jury van de ARC19 Stedenbouw Award bestaat dit jaar uit Jeroen de Willigen (voorzitter, De Zwarte Hond, stadsbouwmeester Groningen), Daphne van der Wal (Le Far West), Patrick van der Klooster (BPDi), Thijs van Spaandonk (Bright – The Cloud Collective) en Harm Tilman (secretaris, de Architect).

ARC19 Awards

De ARC19 Stedenbouw Award maakt deelt uit van de ARC19 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC19 Stedenbouw Award is een initiatief van de Architect

Bekijk hier de winnaar en de nominaties

ARC19: Belvedere Maastricht – Palmbout Urban Landscapes i.s.m. Gemeente Maastricht

ARC19: Ontwikkelingsplan Nieuw Gent – De Nijl Architecten, De Smet Vermeulen Architecten, Reijndorp, Tractebel Engineering

Reageer op dit artikel