nieuws

Zwarte Hond bouwt aan woonwijk in Rwanda

Stedenbouw

Zwarte Hond bouwt aan woonwijk in Rwanda
Rugarama Park Estate Rwanda door De Zwarte Hond

De Zwarte Hond ontwierp een stedenbouwkundig plan en bijbehorende gevelontwerpen voor een nieuwe woonwijk in de Rwandese hoofdstad Kigali. De bouw van de eerste 400 woningen is inmiddels begonnen.

De nieuwe woonwijk ter grootte van 25 hectare is gelegen aan de zuidkant van Kigali. De woningen zijn gemaakt van lichtgewicht cellenbeton. Een Letse betonfabriek is speciaal voor het plan naar Rwanda verscheept, omdat het beoogde beton in Rwanda of de buurlanden niet gemaakt werd.

Rugarama Park Estate Rwanda door De Zwarte Hond

Rugarama Park Estate Rwanda door De Zwarte Hond

De woonwijk bevindt zich op een helling. Het heeft geresulteerd in een terrassenlandschap met straten die langs de hoogtelijnen lopen. Brede goten van een meter breed lopen langs de wegen. Onderaan de heuvel bevindt zich een park waar het water naartoe kan stromen en opgevangen wordt. Ook is daar een waterzuiveringsinstallatie gesitueerd.

In het stedenbouwkundig plan zijn naast woningen ook winkels en horeca opgenomen. Dit deel van het plan wordt gebouwd met de 74 containers waarmee de betonfabriek naar Rwanda is vervoerd.

De kosten van de woningen variëren tussen de 14.000 en 38.000 dollar. Het modaal inkomen ligt in Rwanda iets onder de 2000 dollar per jaar (in 2017). Ter vergelijking: het modale inkomen in Nederland is 36000 euro per jaar, omgerekend circa 40000 dollar.

Reageer op dit artikel